De grootste en modernste Aldi van het land staat in Stadskanaal

Ter Apel

Op woensdag 28 september kunnen klanten terecht in de nieuwe supermarkt van Aldi in Stadskanaal.

door Paul Abrahams

"De grootste en modernste winkel van Aldi in het land", glundert Boudewijn Koopman van Koopman Vastgoed tijdens de exclusieve rondleiding op vrijdagmiddag. Het is soms even uitkijken geblazen. In het pand zijn schoonmakers hard aan het werk en stratenmakers leggen de laatste hand aan de bestrating rondom de beeldbepalende supermarkt. "De werkzaamheden zijn volgens schema verlopen", benadrukt Koopman die ook betrokken was bij de bouw van de winkel van Aldi in Borger. "Ik ben echt trots op het resultaat en de samenwerking met onder meer Kuilman in Nieuw-Amsterdam en Hoornstra in Nieuw-Buinen. Met elkaar is in zo'n zeven maanden tijd een puike prestatie geleverd. Op de plek van voorheen het oude postkantoor is een heuse eyecatcher gerealiseerd, een blikvanger waar Stadskanaal werkelijk trots op kan zijn." In opmaat naar de opening moet in de komende dagen nog veel gebeuren. "Dat varieert van het inrichten en het bevoorraden van de winkel tot het aanleggen van het groen rondom het pand. Maar het gaat allemaal lukken, zeker weten." De nieuwe Aldi die zeven dagen in de week is geopend, heeft een oppervlakte van 1750 vierkante meter. Veertienhonderd vierkante meter winkelruimte en 350 vierkante meter magazijn en voorzieningen als kantine, toiletten en kantoorruimte. Bijna drie keer zo groot als de huidige verouderde winkel van Aldi aan de nabijgelegen Hoofdstraat. Er is gekozen voor brede gangpaden en veel daglicht dankzij de prachtige glazen gevel en de vele ramen boven de stellingen. Het plafond hangt op een hoogte van maar liefst 3,5 meter. De winkel wordt hierdoor als zeer licht en ruim ervaren, dat past helemaal bij de tijd van nu. Rondom het pand zijn 85 ruime parkeerplaatsen beschikbaar. Gehandicapte klanten kunnen voor de deur parkeren en bijzonder is de aanleg van ouder-kind parkeerplaatsen voor gezinnen met buggy's. Klanten hebben geen last van vrachtwagens die de winkel komen bevoorraden, want aan de achterkant van het pand is uit het zicht een los- en laadperron gerealiseerd. Comfort voor de klant staat bij de nieuwe winkel voorop. In het kader van duurzaam bouwen is vanzelfsprekend gebruik gemaakt van allerhande technische snufjes om flink te besparen op energiekosten. "Om te beginnen hangt overal energiezuinige LED verlichting", legt Koopman uit. "Verder is een ultra modern warmte terugwin systeem geplaatst. Hierbij wordt warmte die vrijkomt in de koelingen, gebruikt om de winkel te verwarmen. Hierdoor is geen aansluiting op het gasnet meer nodig. Op het gebied van recycling is ook nagedacht. Zo wordt papier en karton van de verpakkingsmaterialen op locatie al geperst, zodat er sprake is van minimaal transport."    

Auteur

Paul Abrahams