Omwonenden klagen over verkeersinfarct bij de Oranje Nassauschool

Ter Apel

Omwonenden van de Oranje Nassauschool in Stadskanaal storen zich aan de ouders die hun kinderen met de auto brengen en halen en het voertuig lukraak parkeren.

door Paul Abrahams

"We zien vier keer per dag een verkeersinfarct", vertelt een buurtbewoner tijdens het werkbezoek van het college van burgemeester en wethouders aan het buurtcentrum Noordstee in Stadskanaal-Noord. "Daar zijn we niet blij mee. Auto's worden geparkeerd in de bermen, ze laten daar diepe sporen na. Vooral als het heeft geregend. Waarom wordt geen groene zone aangelegd, waar niet geparkeerd mag worden? Of een kiss and ride zone? Dat werkt best goed in andere gemeenten." Een woordvoerder van de verkeerscommissie van de school met zo'n 250 leerlingen vertelt dat ouders regelmatig gevraagd worden om de auto te parkeren bij de nabijgelegen Noordstee waar wel voldoende ruimte is. Of om vaker met de fiets naar school te rijden. "We willen de buurt graag te vriend houden." Als het aan wethouder Goziena Brongers ligt, dan wordt het probleem op korte termijn op gelost. "We gaan samen met vertegenwoordigers van de school en van de wijkraad om de tafel zitten." Het oude postkantoor naast de winkel van Jumbo aan de Poststraat blijft de gemoederen beheersen. Het verpauperde gebouw is in 2013 gesloopt, maar tot dusverre ligt het terrein braak. Onkruid is de baas. "Het is een akelig gezicht", benadrukt een buurman. "Waarom treedt de gemeente niet harder op?" "Het ziet er inderdaad niet uit", erkent wethouder Peter Gelling. "Het is voor mij ook een doorn in het oog. Op dit moment zijn we bezig met een juridische check. We gaan de eigenaar vragen om snel met een plan te komen voor de invulling van het terrein, anders gaan we voorbereidingen treffen om de koopovereenkomst te ontbinden. De finale nadert." Langs het kanaal wordt veel te hard gereden. "Je moet eens weten hoe vaak ik overdag word ingehaald terwijl ik maximaal 50 kilometer per uur rijd", vertelt een buurtbewoner. "En 's nachts is het helemaal een racebaan. Dat zorgt voor lawaaioverlast en verkeersonveiligheid. Ik doe een appèl op handhaving." Burgemeester Baukje Galama is best bereid om een keer de lasergun in te laten zetten door de politie, maar 'de politie heeft te weinig mankracht om 24 uur per dag een oogje in het zeil te houden'. "Het heeft ook te maken met fatsoen. Ik heb het wel eens vaker gezegd. De meeste automobilisten die te hard rijden, wonen in de eigen wijk." Is het nog wel verstandig om te voetballen op het kunstgrasveld van SPW?, wil een supporter van de zondag vijfdeklasser weten. "Wij volgen het advies van het ministerie en van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en zijn in afwachting van de resultaten van een aanvullend onderzoek", antwoordt wethouder Francis Boen. "Spelen op een kunstgrasveld levert geen direct gevaar op voor de volksgezondheid. Wij zeggen dan ook niet: je mag niet voetballen op het kunstgrasveld, maar je moet het spul natuurlijk niet opeten."

Auteur

Paul Abrahams