Ets Hemkes voor Museum

TER APEL

Kim Brakels, Harry Prins en Peter Kempinga van de kringloop Ter Apel, kwamen de ets overhandigen. Hennie Giezen-Lasker kon helaas niet aanwezig zijn bij de officiële overhandiging.De ets van Johan Hemkes, met daarop de afbeelding van de Twaalf apostelenboom bij het Museum Klooster, was in eerste instantie binnengebracht bij de Kringloop in Stadskanaal. Daar werd al snel duidelijk dat het om een afbeelding van het klooster ging en werd de ets overgebracht naar de kringloop in Ter Apel. De kringloop nam contact op met het Museum Klooster. De ets bleek een variant die nog niet in de collectie was opgenomen, waarop de kringloop de ets als schenking aanbood voor de collectie van het museum. Het Museum klooster is blij met de schenking, die de deelcollectie Hemkes weer completer maakt.

Johan Hemkes (1894-1988), geboren in Schalsum, woonde van 1921 tot en met 1966 in Ter Apel, waar hij tekenleraar was aan de Rijks HBS. Hemkes was een zeer goede graficus en beschikte over een uitstekende beheersing van de etstechniek. Een dankbaar onderwerp voor zijn etsen vond hij onder andere in het Klooster Ter Apel. Vele malen legde hij het gebouw vast.