Vervolg op proef VoorzieningenWijzer

BORGER

De proef met de Voorzieningenwijzer in Borger-Odoorn moet een structureel vervolg krijgen. Dat vinden de gemeente en woningcorporaties Woonservice en Lefier. Zij lieten in 2017 een pilot uitvoeren met De VoorzieningenWijzer, die inwoners helpt om financiële regelingen beter te benutten. De aanpak bleek succesvol: het leverde huishoudens een gemiddeld voordeel van 620 euro op. Doel van de VoorzieningenWijzer is om bij deelnemers meer financiële speelruimte te creëren en zo armoede, schulden en betalingsachterstanden te verminderen of te voorkomen. Dat gebeurt door een combinatie van persoonlijke ondersteuning en een computerprogramma. Dit geeft mensen inzicht in financiële regelingen waarvoor ze in aanmerking komen. Toeslagen en gemeentelijke minimavoorzieningen bijvoorbeeld, maar ook een passende zorgverzekering, overstappen van energieleverancier en de aanslag inkomstenbelasting.

In Borger-Odoorn namen 87 huishoudens deel aan de pilot met de VoorzieningenWijzer. Zij werden daarvoor thuis bezocht door een adviseur. Uiteindelijk behaalde 92% van de deelnemers financieel voordeel, dat gemiddeld 620 euro bedroeg. Een groot deel van dat bedrag komt bovendien jaarlijks terug. De gemeente en de woningcorporaties willen de VoorzieningenWijzer daarom een structureel vervolg geven, samen met de sociale teams en welzijngroep Andes.