Kinderen maken opera

Nieuw-Buinen

De kinderen van groep 8 spelen niet alleen de verschillende rollen in de voorstelling, maar verzorgen ook de organisatie en promotie. De leerlingen van groep 1 tot en 7 dansen in de opera en maken de kostuums en het decor. De presentatie is 13 juli in Theater Geert Teis in Stadskanaal.

De opera De Mikado komt tot stand in samenwerking met opera-ensemble Frizzare uit Roderwolde, Muziek en Zo! uit Eerste Exloërmond en Stichting Kunst & Cultuur in Assen. De regie is in handen van Fenna Besijn. “Opera is theater waarin alle acteurs zingend een verhaal brengen op muziek”, vertelt Fenna. “Opera´s zijn vaak heel serieus, maar dat wordt bij de uitvoering van de leerlingen in Nieuw-Buinen wel anders. De kinderopera is een spannend verhaal geworden over de strenge heerser De Mikado van Nieuw-Japonica die iedereen hard wil laten werken. De kinderen en volwassenen in Titipu denken daar echter heel anders over… Speciaal voor deze uitvoering zijn zowel het verhaal als de liedjes in het Nederlands vertaald”, zegt Fenna.

Frizzare en K&C willen de leerlingen van de basisschool kennis laten maken met de magische wereld van opera en theater. Ook willen beide organisaties de creativiteit van de leerlingen stimuleren en de kinderen laten zien wat er bij komt kijken om samen een productie te maken. Dit gebeurt allemaal in het kader van het ondernemend leren.

Alle leerlingen van de school leren een Japans lied uit de opera. De jongste kinderen werken verder aan Japanse vouwkunst en Japanse gebruiken. De leerlingen van de groepen 3 tot en met 7 gaan bezig met dans, zang, muziek en schmink. Tevens maken zij de decorstukken en kleding. De kinderen van groep 8 spelen de rollen in de opera en maken de affiches en persberichten. Ook ontwerpen de leerlingen de uitnodiging en regelen de kaartverkoop. Gastdocenten en ouders werken mee aan het project.

Uitvoering

De presentatie van De Mikado is vrijdag 13 juli om 18.45 uur voor ouders en de kinderen van de school. Ook belangstellenden zijn van harte welkom. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de leerlingen van groep 8.