Op missie naar Canada

STADSKANAAL

En dat komt allemaal omdat ze in november 2016 gekozen werden uit 600 bedrijven als winnaar van het Oranje Handelsmissiefonds als het meest innovatieve bedrijf met grote internationale expansie mogelijkheden.

En ze hebben intussen niet stilgezeten. Het jonge bedrijf levert als enige in Nederland en Europa online logopedie. Een innovatieve manier van zorg aanbieden.

" Ik ben in Stadskanaal begonnen als logopediste en werkte op de traditionele manier. Op scholen met de kindjes naast me aan de tafel " vertelt Elisa

Bezuinigingen

" In die tijd betaalden de gemeenten nog voor de schoollogopedie. In 2006 kwam daar door bezuinigingen een einde aan. Ik zag toen opnieuw een tweedeling ontstaan. Ouders in sociaal sterkere milieus gaan wel met hun kind naar een logopediepraktijk maar ouders uit sociaal zwakkere milieus doen dat vaak niet. Het komt doordat het belang van een goede taal en spraakontwikkeling niet gezien wordt maar vaak is het ook een praktisch probleem. Hoe los je het op als alleenstaande moeder met 3 kindjes waarvan eentje iedere week naar de praktijk moet gaan? En hoe doe je dat als je geen oppas hebt of geen auto?''

Technologie

Ik sprak daarover met mijn man. Die is ingenieur en zei dat je dit probleem alleen kunt oplossen als je technologie gaat inzetten.

''Logopedie en technologie vond ik heel vreemd. Maar toen ik erover begon te lezen bleek dat ze in Canada, Amerika en Australië al logopedische zorg op afstand leverden. De resultaten bleken even goed te zijn als bij de traditionele logopedie en de voordelen voor de cliënten waren groot.

"In Nederland en zelfs in heel Europa was er niemand die zorg op afstand aanbood. Toen heb ik maar gebeld naar Canada. Daar bleek een logopediste Marnee samen met haar broer Greg een speciaal ict programma ontwikkeld te hebben, TinyEYE, waardoor ze kinderen in afgelegen gebieden in Canada logopedie op afstand konden geven. Niet alleen een heel slim systeem want weet wel dit was de tijd voordat Skype er was. Het was ook nog eens een heel mooi programma met veel leuke spraakgames.

Toen ik het voor het eerst zag was ik onmiddellijk helemaal verkocht" zegt Elisa met nog evenveel enthousiasme als 12 jaar geleden.

Revolutionair

Dat het niet alleen revolutionair maar ook disruptief was bleek wel want 3 maanden nadat Elisa startte werden er 11 kamervragen over haar gesteld.

"Ik heb toen maar zelf naar het ministerie van Minister Schippers gebeld en kreeg een uitnodiging om te laten zien wat we deden. Het eind van het verhaal was dat ze het geweldig vonden."

Na een pittig jaar van onderhandelen met de zorgverzekeraars bleek de een na de andere zorgverzekeraar de online logopedie van TinyEYE in te kopen. En nu is het zover dat ieder kind online logopedie op school of thuis kan krijgen en het wordt volledig betaald door de zorgverzekering.

Elisa is hier heel blij mee. Geen ongelijkheid meer voor kinderen. Inmiddels zijn er kinderen van Moscou tot Abu Dhabi van Zwitserland tot Californië van Stadskanaal tot Amsterdam en Eindhoven die oefenen met de online logopedisten die gewoon vanuit Nederland logopedie geven. In Stadskanaal zijn er al 2 scholen die werken met online logopedie.

"Heel grappig is het dat je dan bij de kapper hoort dat er een moeder aan de kapster vertelde dat haar kind op school via de computer logopedie krijgt en ze het geweldig vond."

Elisa en haar man zijn in Canada weer getraind en bijgepraat over de laatste nieuwe ontwikkelingen.

"Want hoe goed we het hier ook doen Canada loopt wel voorop. Zij praten over logopedie en artificial intelligence en Big Data. Zo ver zijn wij nog niet. Maar de ontwikkelingen gaan heel snel.

Kijk, vroeger kon je na je opleiding 40 jaar vooruit. Tegenwoordig moet je al na 2 jaar bijscholen. Zo snel gaat de digitalisering in de zorg."