De 10 beste kledingtips voor een sollicitatiegesprek

Bij een sollicitatiegesprek draait het om de eerste indruk. Voor een juiste indruk is het essentieel dat je er verzorgd uitziet. Maar hoe zie je er verzorgd uit? Wat zijn de basisregels? Welke kleuren kunnen absoluut niet? Wat is het belangrijkst waar je rekening mee moet houden? Benieuwd? Lees dan snel verder hoe je een goede indruk achterlaat.

Standaard regels

Professioneel overkomen en zorgen dat mensen het beste over je denken is moeilijker dan je denkt. Hier zijn 10 regels die je helpen om te voorkomen dat je er verkeerd bij loopt!

 1. Niet te casual
  Peil van te voren wat voor soort een bedrijf het is. Sommige bedrijven tolereren casual kleding, maar veel bedrijven hechten waarde aan het klassieke pak. Weet je niet zeker wat voor bedrijf het is? Kleed je dan professioneel, want dat laat een zakelijke indruk achter.
 2. Geen petten en mutsen
  Religie is een uitzondering van deze regel. Mutsen en petten zijn een no-go. Het wordt niet gewaardeerd en is onprofessioneel.
 3. Kleding op maat
  Draag kleding dat goed bij jou past. Niet te wijd, niet te strak. Het oogt verzorgd als kleding gestroomlijnd is. Daarnaast is een mooi overhemd altijd goed.
 4. Blote huid
  Draag geen korte broeken. Voor vrouwen geldt dat de decolleté niet zichtbaar hoort te zijn. Het ziet er niet professioneel uit en kan je gesprekspartner afleiden. 
 5. Stropdassen
  De stropdas is een accessoire en moet niet dominant zijn. Pas daarom op met felle kleuren en drukke patronen.
 6. Nette schoenen
  Schoenen zijn even belangrijk als elk ander kledingstuk. Het maakt of verpest je outfit. Kies ervoor om gepoetste schoenen te dragen of nette suède schoenen.
 7. Minimale sieraden
  Ze willen je persoonlijkheid leren kennen en niet je uitgebreide collectie sieraden.
 8. Subtiele make-up
  Er kan veel fout gaan met make-up. Draag het met mate.
 9. Gezichtsbeharing
  Baarden worden steeds meer getolereerd in het bedrijfsleven. Stoppelbaarden ogen over het algemeen onverzorgd. Kies in dat geval om gladgeschoren naar het sollicitatiegesprek te gaan.
 10. Piercings en tatoeages
  Net als baarden worden piercings en tatoeages steeds meer geaccepteerd. Probeer het wel te verbergen tijdens het sollicitatiegesprek. Heb je tatoeages op je arm? Kies dan voor een lange mouwen overhemd of poloshirt.

Welke kleuren draag je?

De kleur van je kleding zegt veel over je persoonlijkheid. Het is belangrijk om stil te staan wat kleuren voor effect hebben.

Klassieke kleuren van het bedrijfsleven zijn blauwe en witte tinten. Het is zakelijk en straalt betrouwbaarheid, loyaliteit, en geloofwaardigheid uit. Wit en blauw staan goed bij iedere huidskleur. Mocht je gaan voor een warmere indruk? Kies dan voor warmere kleuren in de tinten rood en beige. Warmere kleuren stralen meer energie en creativiteit uit. De kleur zwart wordt afgeraden. Het komt gesloten over en je personaliteit wordt beschouwd als hard.

Wees jezelf

Het beste wat je kan doen om de juiste indruk achter te laten is jezelf wezen. Op je gemak voelen is belangrijk. Kies daarvoor kleding waar jij je fijn en zelfverzekerd in voelt.

Succes met je sollicitatiegesprek!