Westerwolde nog één stap verwijderd van promotie naar de derde klasse

VLAGTWEDDE - Een nacompetitiewedstrijd waarvoor de nacompetitie misschien ooit wel is uitgevonden.

Dat was de meeslepende ontmoeting tussen vierdeklassers Westerwolde en Titan afgelopen donderdagavond op sportpark De Barlage in Vlagtwedde.

In een bizarre slotfase wist Westerwolde de opgelopen achterstand alsnog om te zetten in een 4 – 3 overwinning, waardoor de Vlagtwedders komende zondag op neutraal terrein andermaal een finale mogen spelen met als inzet promotie naar de derde klasse. Tegenstander is dan vierdeklasser TLC (Tolbert Leek Combinatie), dat op deze zelfde avond derdeklasser Ruinerwold met lege handen achterliet. TLC eindigde in de competitie van de vierde klasse C op de tweede plaats en wist de tweede periode te winnen.

De eerste helft van de ontmoeting in Vlagtwedde kenmerkte zich vooral door een oppermachtig Titan. De snelle vleugelspitsen met daarbij de prima spits en topscorer Harm Jan Moesker, lieten de verdedigers van Westerwolde diverse malen hun hielen zien, maar door onzorgvuldigheid bij de afronding bleef het tot de 32e minuut 0 – 0.

Maar toen Jos Smidt linksback Elroy van de West andermaal voorbij snelde, moest laatstgenoemde aan de noodrem trekken. Scheidsrechter Mulder kon niet anders dan de bal op de stip leggen en Van de West op een gele kaart trakteren. Harm Jan Moesker wist wel raad met dit buitenkansje en schoot de strafschop droog achter doelman Hebers: 0 – 1.

Tien minuten later was het weer raak en verschalkte opnieuw Moesker op bekwame wijze de verdediging van Westerwolde, waardoor de Nieuwweerdingers op een comfortabele voorsprong van 2 – 0 kwamen. Westerwolde stelde daar niet veel tegenover. Echt doelrijpe kansen wist men zich niet te creëren, waarbij vooral opviel dat het combinatievoetbal voor het doel van Titan meestal stokte. Een goed afstandsschot van laatste man Rik te Velde was het enige wapenfeit wat voor enig gevaar zorgde. Het evenals Titan in het blauw gestoken arbitrale trio – hetgeen zo af en toe voor verwarring zorgde op het veld – stuurde na vijfenveertig minuten voetbal de spelers en begeleiding naar de thee en het massaal opgekomen publiek naar de koffie of een andere versnapering.

Met de scheidsrechters nu in het geel en Merijn te Velde in plaats van zijn in de eerste helft geblesseerd geraakte broer Rik als centrale man op het middenveld, begon Westerwolde aan de tweede helft om te proberen de opgelopen achterstand te repareren. Maar in plaats van zelf te scoren was het Jos Smidt die namens Titan de trekker al na enkele minuten koelbloedig overhaalde en daarmee in de ogen van nagenoeg iedereen het lot van Westerwolde dacht te bezegelen: 0 – 3.

Niets was echter minder waar. Westerwolde zocht onverminderd de aanval en bracht de verdediging van Titan, nu onder leiding van spits Moesker voor de uitgevallen laatste man Katoen, via snelle counters meerdere malen in verlegenheid. Op een prachtig diagonaal schot vanaf de rechterkant van René v.d. Laan had doelman Poede van Titan dan ook in de 67e minuut geen antwoord, waardoor de hoop op een goed resultaat bij spelers en publiek van de kant van Westerwolde weer enigszins terugkeerde.

De bevestiging hiervan kwam twee minuten later al. Door klungelig uitverdedigen van Titan kon Frank Riks ploeggenoot René v.d. Laan andermaal in stelling brengen en beheerst schoot de jonge spits de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in het nagenoeg verlaten doel: 2 – 3.

Titan wankelde meer en meer en ook aanvallend haalde het team van trainer Aalderink het niveau van de eerste speelhelft bij lange na niet. Westerwolde rook de kans een beter resultaat te bewerkstelligen en het was dan ook de tot op dat moment vrijwel onzichtbare spits Jeremy Hekman die in de 78e minuut met een prima schuiver de gelijkmaker binnenschoof. En groot was de ontlading toen dezelfde Hekman in de extra speeltijd vanuit een rebound zijn tweede en Westerwolde’s vierde doelpunt wist aan te tekenen.

In de resterende extra tijd probeerde Titan nog een verlenging uit het vuur te slepen, maar met enig geluk wisten de mannen van trainer Lars van Ravenhorst de overwinning over de streep te trekken. Na 96 minuten voetballen vond de strak fluitende scheidsrechter Mulder, die vier gele kaarten voor Westerwolde en drie voor Titan nodig had om het duel in goede banen te leiden, het welletjes en onder applaus van het thuispubliek verlieten spelers en begeleiding triomfantelijk het kunstgras van De Barlage.

Westerwolde kan zich nu in korte tijd opmaken voor opnieuw een finale voor promotie naar de derde klasse. Waar deze wedstrijd tegen TLC gespeeld wordt, is op dit moment nog niet bekend. De verliezer van deze laatste finale is echter nog niet uitgeschakeld voor promotie. Woensdag 19 juni zit er voor één van beide teams nog een wedstrijd in het vat aan het eind van een lange, voor sommige spelers slopende competitie.

Bijkomend probleem is dat de verkregen gele kaarten voor alle teams nu een rol van betekenis gaan spelen met betrekking tot eventuele schorsingen. Een en ander neemt niet weg dat Westerwolde tot dusver zowel sportief als financieel een prima seizoen kent, wat ongetwijfeld in de annalen zal worden opgenomen als lang en hectisch, maar zeer zeker ook succesvol.