'Het wordt een festival om in te lijsten'

STADSKANAAL - Het Pagefestival - één van de oudste gratis toegankelijke popfestivals in Noord-Nederland - staat op het punt van beginnen.

Het evenement vindt zaterdag 22 en zondag 23 juni plaats in recreatiegebied het Pagedal in Stadskanaal.

Voordat het spits zaterdagmiddag om één uur op het hoofdpodium wordt afgebeten door de formatie The Jackdaws is bergen werk verzet door een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Zo is om te beginnen in de afgelopen maanden een werkelijk fantastisch programma samengesteld met muziek, theater en poëzie en ook is veel tijd en energie gestoken in het promoten van het festival.

"Nederland wordt de laatste jaren overspoeld door festivals", weet Nico Wiersema. "Desalniettemin weten we ondanks de toenemende concurrentie nog steeds veel publiek naar Stadskanaal te lokken. Vorig jaar bracht het Pagefestival zo'n 3000 bezoekers op de been. Afhankelijk van het weer verwachten we dat het dit jaar nóg drukker wordt. Misschien naderen we wel de grens van 4000 bezoekers.

Meer spek op de ribben

Financieel gezien hebben we meer spek op de ribben en het extra geld is goed besteed. We blijven wat betreft de programmering een 'eigenwijs festival'. Het aanbod varieert van intense liedjes van singer-songwriters tot metal punk. En nog veel meer. Maar Jannes en Mooi Wark zul je niet op één van de drie podia zien optreden. Als je kijkt naar de kwaliteit van het tweedaagse programma, dan wordt de 31ste editie een festival om in te lijsten. Voor alle zekerheid gaan we meer sanitaire voorzieningen plaatsen."

Het organisatiecomité werkt met een begroting van een slordige 60.000 euro. "Dat is 10 procent meer dan vorig jaar", verklapt Wiersema. "Dan praat je over een financiële bijdrage van bedrijven en fondsen. Daarnaast krijgen we veel ondersteuning in natura en worden diensten en producten gratis geleverd. Met 2700 bezoekers die ook wat gaan drinken en eten zijn we uit de kosten."

Nog steeds gratis toegankelijk

Nog steeds is het Pagefestival gratis toegankelijk en dat mag best bijzonder worden genoemd. "Gratis heeft twee kanten", weet Wiersema. "Aan de ene kant bieden we mensen die het financieel niet breed hebben ook eens de mogelijkheid om een popfestival te bezoeken. Zo hebben we zelfs van Boetiek Armslag in Stadskanaal een sympathieke financiële bijdrage gekregen.

Maar daarnaast kunnen mensen denken dat het programma van een gratis toegankelijk festival 'wel niets zal zijn'. Laat ik daarom nogmaals benadrukken. De bezoekers weten niet wat ze zaterdag en zondag horen en zien."

Vanaf vandaag - woensdag 19 juni - wordt begonnen met het inrichten van het festivalterrein. "Zo wordt onder meer een beeldbepalende poort gebouwd", vertelt Elly Verhoef. "Donderdag moeten de handen flink uit de mouwen worden gestoken. De drie podia en de verschillende tenten worden geplaatst en het festivalterrein wordt feestelijk aangekleed. Maar er moet nog veel meer gebeuren hoor. Op vrijdag worden dan de laatste puntjes op de i gezet. Ook achter de schermen wordt flink doorgepakt. Zo moeten alle licht- en geluidsplannen van de verschillende acts in de computer worden ingevoerd."

Kijk voor meer informatie over het Pagefestival op de website www.pagefestival.nl

Paul Abrahams