Vervlogen tijden ... terug in de tijd met Jacco Pranger

EERSTE EXLOERMOND - Deze week een vervolg op het verhaal van 24 april over de villa van de familie Spreen.

Het gaat om de afgebeelde foto uit de jaren vijftig van de boerderij in Eerste Exloermond nummer 141. In mijn vorige artikel schreef ik over de villa op nummer 140, rechts van deze boerderij die op de foto is afgebeeld maar niet zichtbaar is op de foto.

Een stukje historie met behulp van Geert en Jantje Schuurman uit Tweede Exloermond, die veel kadaster onderzoek hebben verricht.

We gaan terug naar het jaar 1832. De familie Bebing is eigenaar van dit stuk perceel. In 1857 wordt op het terrein een woning gebouwd. Het perceel gaat over naar landbouwer Tonnis Lamberts Zuidema en zijn vrouw Aaltje Wolters Vos.

In 1861 nemen Klaas Arend Jonker en zijn vrouw Stientje Jacobs Veldkamp het perceel over. Ze gaan er wonen en werken. De families Jonker en Veldkamp waren verveners en hebben veel van dit gebied onder handen genomen en ontwikkeld voor landbouw en bewoning.

In 1894 nemen Jacob Spreen en zijn vrouw Gepke Jonker het perceel over van Gepkes ouders en wordt de woning afgebroken. In 1895 werd deze boerderij op de foto gebouwd. De bewoners zijn Jacob en Gepke Spreen.

De boerderij werd bewoond maar had ook een winkelruimte. Een zogenaamde vervenerswinkel waar kruidenierswaren werden verkocht. In 1919 nemen dochter Jantje Spreen - en haar man Frederik Jan Vos - de boerderij met land over van haar ouders, maar dan heeft de boerderij al geen winkelbestemming meer.

De ouders van Jantje waren reeds verhuisd naar de villa op nummer 140 naast deze boerderij die ze hadden laten bouwen in de tuin van de boerderij.

In de voorgevel bij de voordeur van de boerderij zijn nog net zichtbaar de witte stenen met initialen. J.S links staat voor Jantje Spreen en F.J.V rechts staat voor Frederik Jan Vos.

Na het overlijden van Frederik Jan Vos bleef zijn vrouw Jantje met de kinderen in de boerderij wonen. Verder zien we nog op de foto voor de boom de stroomvoorziening, die destijds nog bovengronds was. Een stroompaal met draden en witte porseleinen draadgeleiders.

In 1973 neemt zoon Jacob Spreen Vos de boerderij over van zijn moeder en broer en zus. In 1974 wordt de afgebeelde boerderij afgebroken en vervangen door een nieuwe woning waar Geert Berend van der Zwaag en zijn vrouw Jantje Frederika Jantina Spreen Vos, dochter van Jacob Spreen Vos kwamen te wonen. In 1988 werd de woning met bedrijfsschuren overgenomen door de familie Van Beek/Hendriks.

U wilt reageren op het artikel? Neem dan contact op met Jacco Pranger, 06-21831002 of pranger@nieuwbuinen.com

Jacco Pranger