Atte van Haastrecht met Macau naar WK korfbal in Zuid-Afrika

JIPSINGBOERTANGE - Een droom gaat in vervulling voor Atte van Haastrecht. De 61-jarige inwoner van Jipsingboertange is bondscoach van Macau en het team heeft zich gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap zaalkorfbal, dat van 1 tot en met 10 augustus in Durban in Zuid-Afrika wordt gehouden.

Maandagavond stapt de docent aan het RSG Ter Apel met zijn echtgenote Marjan op Schiphol in het vliegtuig. Via Helsinki wordt naar Hong Kong gevlogen.

"We gaan eerst een week vakantie vieren voordat we doorreizen naar Macau, een administratieve republiek van China", vertelt Atte. "Daar blijven we nog samen een aantal dagen. Overdag maken we leuke uitstapjes, 's avonds wordt getraind. Op 29 juli vertrekt de selectie naar Zuid-Afrika, Marjan vliegt dan weer terug naar huis."

Twintig teams hebben zich geplaatst voor het wereldkampioenschap korfbal. Tien teams staan overigens onder leiding van een bondscoach uit Nederland.

Zware poule

Macau - de huidige nummer 30 van de wereldranglijst - kan de borst natmaken. "We zijn in een hele zware poule ingedeeld", weet Atte. "Op 1 augustus spelen we tegen China, de nummer vier van de wereld. Daarna staan nog duels op het programma tegen Hongarije, de nummer negen van de wereld en ... Suriname. Dat team staat vooralsnog op plek 21, maar gaat hoge ogen gooien op het wereldkampioenschap. Let op mijn woorden. Veel Nederlandse topspelers met Surinaamse roots zijn geselecteerd door de bondscoach. Een groot verschil met Macau, waar 60, hooguit 70 mensen korfballen. De beste drie teams van de poule en de beste nummer vier van de vijf poules plaatsen zich voor de volgende ronde. De overige nummers vier strijden om de plekken 17 tot en met 20."

Vanzelfsprekend gaat Macau de huid duur verkopen', benadrukt Atte. "We gaan onze uiterste best om zo goed mogelijk te presteren. We willen zeker niet als laatste eindigen. Maar het is natuurlijk om te beginnen al een fantastische ervaring om mee te mogen doen aan een WK. Niet alleen voor de spelers, maar zeker ook voor mij. Stond nog niet op mijn lijstje."

Cursus in Marokko

De WK finale vindt plaats op 10 augustus. Twee dagen later is Atte weer thuis in het pittoreske Westerwolde. In september staat vervolgens een nieuw sportief avontuur op het programma. "Dan stap ik op het vliegtuig naar Marokko om trainingscursussen te geven. Mondiaal gezien wordt korfbal steeds populairder. De teller staat inmiddels op ruim 70 landen en het niveau wordt steeds beter. Nederland is regerend wereldkampioen, maar de concurrentie staat aan de deur te rammelen."

Paul Abrahams