IVN Borger-Odoorn houdt zwerftocht door de Mandelanden in Borger

BORGER IVN Borger-Odoorn houdt donderdag 18 juli van 19.00 tot maximaal 21.30 uur een zwerftocht door het natuurgebied Mandelanden bij Borger.

De Mandelanden bestaat uit 120 hectare natuur rond het beekdal van het Voorste Diep.

Het Voorste Diep vormt één van de bovenlopen van de rivier de Hunze, die via het Zuidlaardermeer uiteindelijk zijn water loost in de Waddenzee. Het gebied kreeg zijn huidige vorm in 2013 en wordt beheerd door de Stichting Het Drentse Landschap.

Het Voorste Diep kreeg tijdens het natuurherstelproject zijn kronkelende loop weer terug en meandert als vanouds door het moerassige landschap. Paden zijn er niet. De natuurgidsen van het IVN zoeken samen met de deelnemers aan de zwerftocht naar een begaanbare route door het gebied. Door de langdurige droogte kan men nu op plekken komen,die in natte zomers zelfs met laarzen niet bereikbaar zijn. Maar laarzen blijven noodzakelijk. In de vele slenken staat altijd water en ze zijn onvermijdbaar.

De Mandelanden worden steeds mooier. Er zijn plekjes met overweldigend veel bloeiende planten. Op andere plaatsen struinen deelnemers door een veld met hoogopgaand riet of wilgen en elzen. Alles wat een beekdal uniek maakt is aanwezig: de beek, het moerassige gebied aan haar oevers, slenken, natuurgraslanden en houtwallen. De zwerftocht voert dwars door het gebied. Honden zijn niet toegestaan in de Mandelanden. Zoals gezegd: laarzen zijn noodzakelijk.

De wandeling start om 19.00 uur bij de picknicktafel nabij de hoofdingang van het gebied die te vinden is bij de brug over het kanaal Buinen-Schoonoord in de Westdorperstraat in Borger.