Grafschennis op Joodse rustplaats in Hebrecht

Op de Joodse begraafplaats in de buurtschap Hebrecht, nabij Vlagtwedde, hebben onbekenden zich schuldig gemaakt aan grafschennis.

Willem Fokkens, die de rustplaats namens het Nederlands Israelitisch Kerkgenootschap (NIK) beheert, gaat inhoudelijk niet op de kwestie. ,,Er is sprake geweest van grafschennis maar verder zeggen we lopende het onderzoek door de politie niets. Dat heb ik met de politie, met Wedeka en ook met het NIK in Amsterdam afgesproken. Er geldt zwijgplicht.'' Medewerkers van het werkvoorzieningschap Wedeka, die de rustplaats onderhouden, ontdekten de grafschennis begin deze week en sloegen alarm.

Nog 27 graven

De Joodse begraafplaats in Hebrecht ligt op een betrekkelijk stille, afgelegen plek. Hij werd in 1895 in gebruik genomen. Leden van de Joodse gemeenschappen in Vlagtwedde en Bourtange werden er ter aarde besteld. Momenteel liggen er op de rustplaats nog 27 graven.

Vandalisme

Fokkens beheert namens de NIK de meeste Joodse begraafplaatsen in de provincie en zegt vaker met vandalisme te maken te hebben gehad. ,,Daar was bijvoorbeeld sprake van in Ter Apel. Daar staat nu een hek om de begraafplaats. Ook op andere begraafplaatsen zijn wel eens vernielingen gepleegd, zoals dat helaas ook op andere niet-Joodse rustplaatsen gebeurt.''