Vervlogen tijden over Geert van der Veen

TER APEL Een tamelijk bekende verschijning in de vijftiger en vooral in de zestiger jaren was ijscoman Geert van der Veen.

Met zijn ijscokar stond hij donderdagmiddag altijd op de markt en op zaterdag en zondag stond hij op zijn vaste stekkie op de kruising bij het klooster.

Geert was een sociaal man, iedereen kende hem en hij maakte graag een praatje. Op bovenstaande foto uit 1965 staat Geert – met op de fiets zijn dochter Jannie – op de kermis in Ter Apel ijs te verkopen.

Hij verkocht steekijs, dat tussen twee wafeltjes geklemd werd. Het ijs kwam in de jaren veertig en vijftig bij de familie Van der Veen thuis aan in grote rollen, die nog kapot moesten worden gestoken om er handelbare porties van te maken voor in de ijscokar. Pas in de jaren zestig kwam er een elektrische ijscokar met koeling, daarvóór moest het ijs met kilo’s aan ijsblokjes worden gekoeld. Daardoor kon de ijscoman niet al te lang doen over het verkopen van het ijs, anders was het gesmolten.

De familie stond ook op de grote feesten rond hotel Boschhuis (muziekkoepel!). Geert om ijs te verkopen en zijn vrouw Lammie verkocht 'iets lekkers'. De avond van te voren moesten hun kinderen dan bijvoorbeeld doppinda’s tellen en vijftien ervan in een puntzakje stoppen, dat de volgende dag werd verkocht.

Maar Geert van der Veen was niet alleen bekend als ijscoman. Om de kost te verdienen werkte hij vanaf zijn trouwen bij de Heidemij, daarna voor de stad Groningen op een stadsboerderij en tenslotte werkte hij bij de aardappelmeelfabriek T & O aan het Ruiten Aa-kanaal op de afdeling zeven.

Voetbalveld

Velen kenden Geert ook van het voetbalveld. In de jaren zestig zorgde hij ervoor dat de velden achter de RSG in het weekend speelklaar lagen. Lijnen trekken, netten ophangen en tijdens wedstrijddagen zorgen voor thee in de rust. Vóór, tijdens en ná het voetballen verkocht hij ijs, frisdrank en snoepgoed in de kiosk, later in de kantine. Ook was Geert een fervent paardenliefhebber. Hij woonde vlak bij de manege en was er bijna elke dag wel te vinden.

Reigerhof

Geert Evert van der Veen werd geboren aan de Sellingerstraat op 2 maart 1922. Zijn ouderlijk huis stond op de plek waar tegenwoordig de huizen van de Reigerhof staan. Op zijn twintigste trouwde hij – op 18 april 1942 – met Lammechien Alting, geboren op 19 december 1923. Samen gingen ze wonen in het huis dat naast het ouderlijke woning aan de Sellingerstraat stond. Eind jaren zestig moest men daar weg, omdat de Reigerhof werd gebouwd en kwamen ze te wonen aan de Johan Emmenstraat.

Later verhuisde het gezin Van der Veen naar de Markeweg, waar Geert weer zijn grote hobby, het houden van paarden, kon uitoefenen. Geert van der Veen bleef nog tot het begin van de jaren negentig rondrijden met zijn ijscokar. Hij overleed op 17 augustus 1997 op 75-jarige leeftijd. Zijn vrouw Lammie overleed op 25 juli 1992.

Met dank aan hun dochter, Jannie Potgieter-van der Veen.

Wilt u reageren op deze vervlogen tijden of heeft u zelf een foto voor deze rubriek: jbeen01@hetnet.nl

Jakob Been