Vervlogen tijden ... over bakkerij Borgesius

STADSKANAAL - Goedhart Borgesius , zoon van Tjakko Borgesius, begon eind 19de eeuw een eigen bakkerij in Oude Pekela.

Waarschijnlijk had hij een startkapitaal verworven door als remplaçant - voor de oudste zoon van zijn toenmalige werkgever (een vervener) - in het leger bij de cavalerie te dienen.

Op 8 februari 1896 trouwde Goedhart met Jantje van der Veen en vestigde zich in de buurt van de 1e sluis of wel Springersverlaat in Stadskanaal (nu Unikenstraat 86). Zij kregen drie zonen en een dochter. Tjakko (1896), Wolter (1898), Jantje Jantiena (1904) en Goedhart (1914).

In 1915 overleed Goedhart Sr. en werd de bakkerij voortgezet door zijn weduwe Jantje Borgesius van der Veen. Bijgestaan door haar zoon Jelle de Jonge (uit haar eerste huwelijk) en haar zonen Tjakko en Wolter. Om de zaak draaiende te houden haalde Jantje met haar melkkar - voor dag en dauw - melk van een boer aan het Boerendiep. Met een juk en twee emmers werd deze uitgevent in de buurt en aan de schippers bij het verlaat.

Ook dochter Jantje bracht voor en na schooltijd brood naar de schippers bij de sluis. Op de foto uit 1925 staan voor de winkel en bakkerij, naast de wagen zoon Wolter en naast het paard zijn jongere broer Goedhart. Met wit schort een knecht en daarachter Jelle de Jonge. Moeder Jantje heeft vanuit de zijdeur het geheel goed onder controle.

Doordat Jelle astma had werd hij later kruidenier nabij de zogeheten 800 roe's klap (= 1e brug over het Stadskanaal). Wolter trouwde in 1930 met Jantina Slim en zette de bakkerij voort. Ze kregen 3 kinderen Goedhart (1931), Marianne en Jantje (Janny). Na het overlijden van Wolter in 1956 zette diens zoon Goedhart het bedrijf voort tot 1964. Daarna werd hij chef-bakker, later bedrijfsleider van de broodfabriek Oost Groningen in Winschoten.

Nieuwe Pekela

Goedhart (1914), de jongste zoon van Goedhart en Jantje Borgesius van der Veen, trouwde met Jantina Henderika Sprang en samen begonnen ze een bakkerij in Nieuwe (Boven) Pekela aan de latere Tilstraat. Ze kregen 3 kinderen, Ineke, Janneke en Goedhart. Janneke was onder meer wethouder van de gemeente Pekela en Goedhart nu wethouder in Stadskanaal.

Musselkanaal

Tjakko (1896), de oudste zoon van Goedhart en Jantje trouwde met Henderika Baas en vestigde zich als bakker in 1921 in Musselkanaal. Het bedrijf werd in 1955 voortgezet door hun zoon Goedhart Berend Borgesius (1925-1977) die huwde met Emilie Constance (Milly) Trip.

Broodfabriek

Op 1 september 1960 werd er in Stadskanaal door de bakkers Meijer uit Veelerveen, De Jonge uit Nieuw Buinen en Koops uit Buinerveen in samenwerking met de meelgroothandel J.P. Kuipers , Broodfabriek De Kanaalstreek geopend, kortweg BROKA genoemd. In 1970 werd deze fabriek door Goedhart en Milly Borgesius overgenomen. Na het overlijden van Goedhart in 1977 hebben hun vier zonen Tjakko (Ko), Jan, Hennie en Frits de broodfabriek voortgezet en verder vergroot.

Bakkerij Borgesius

Bakkerij Borgesius is nu een enorm familiebedrijf dat al zes generaties verder, dagelijks 800.000 bakkerijproducten levert aan supermarkten. Producten die in 80% van de Nederlandse huishoudens te vinden zijn. Dagelijks vers geleverd vanuit hun 9 bakkerijen door 190 vrachtwagens aan meer dan 900 winkels. De bakkersfamilie werd een familie van bakkers, waarmee Borgesius een zeer belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandse broodcultuur, al zo'n 125 jaren lang!

Wilt u reageren? Stuur een mail naar: meijeringjl@planet.nl of bel 0599-613985

Jaap Meijering