Oogstfeest Onstwedde viert jubileum; toegang is daarom gratis

ONSTWEDDE - Demonstratie van oude ambachten, een oldtimershow, een braderie met vlooienmarkt, diverse kinderactiviteiten en een Boeren Boeldag.

Het zijn slechts enkele van de ingrediënten van het Onstwedder Oogstfeest, dat op zaterdag 24 augustus plaatsvindt op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde. Vanwege het 40-jarig jubileum van het Oogstfeest trakteert de organiserende stichting Onstwedder Gaarv’n de bezoekers eenmalig op gratis entree.

Het Oogstfeest wordt om 10.00 uur officieel geopend door voorzitter Jan ten Have van Onstwedder Gaarv’n.

Dorsmachines

Het Oogstfeest is met duizenden bezoekers één van de grootste eendaagse evenementen van de regio. Bezoekers van het Oogstfeest doen een stap terug in de tijd. Onder meer dankzij demonstratie van vele authentieke agrarische ambachten, wanen zij zich even op het Groninger platteland in grootmoeders tijd. Dorsmachines scheiden het graan van het stro en van het tot meel verwerkte graan worden heerlijke broden gebakken in een authentieke veldoven. En heerlijke spekdikken.

Handambachten

Ook zijn er diverse andere authentieke handambachten, zoals klompen maken, strodokken binden, stoelen matten, midwinterhoorns maken en smeden met een veldsmederij. In de houtzagerij worden dikke bomen verzaagd tot planken. De demonstraties worden verzorgd door de vrijwilligers van stichting Onstwedder Gaarv’n en een collega-oude-ambachtenorganisatie uit het Drentse Dwingeloo, die in Onstwedde onder meer demonstreert ‘hoe de was vroeger was’ en stokbroodjes bakken. Nieuw dit jaar zijn de demonstraties grasmaaien met een zeis door vrijwilligers uit Groningen.

Boeren Boeldag

Tijdens de Groninger Boeren Boeldag komen zo’n veertig kavels onder de hamer. Geveild worden goederen die passen in de stijl van het Groninger boerenleven van tientallen jaren geleden, zoals huisraad, meubilair en antiek. De veiling vindt plaats ten overstaan van notaris Bep Bergman uit Stadskanaal. De te veilen goederen zijn vanaf 13.00 uur te bezichtigen en de daadwerkelijke veiling begint om 13.30 uur.

Schapen drijven en hondendressuur

Een spectaculair onderdeel van het Oogstfeest is het schapen drijven. Enkele subliem afgerichte bordercollies van Landgoedboerderij Oosterheerdt in Leek laten zien wat zij allemaal kunnen met een kleine kudde schapen. HDV Alteveer verzorgt demonstraties hondendressuur, onder meer met een pakwerker. Het Onstwedder muziekduo Wim & Miranda geeft diverse optredens en een draaiorgel speelt vrolijke klanken.

Gratis kinderactiviteiten

Voor kinderen zijn er diverse activiteiten waaraan zij gratis mogen meedoen, onder meer een kinderbraderie, springrekkers, rondritten in een trekker met kar en met een geitenkar, een springkussen en een draaimolen. Er zijn optredens van een poppenkasttheater en de kinderen mogen stokbroodjes bakken in een houtvuur en zelf springtouw maken bij de touwdraaierij.

Oldtimershow

Een groot deel van het Evenemententerrein staat tijdens het Oogstfeest vol met oldtimers. Dat zijn alle deelnemers aan de oldtimershow van auto’s, tractoren, motoren, bromfietsen en vrachtwagens.

Meer informatie over de aanmelding hiervoor en voorwaarden voor deelname is te vinden op www.onstweddergaarvn.nl

Gratis parkeren

Parkeren kan vlakbij de hoofdingang van het Evenemententerrein en is helemaal gratis. Voor mensen die minder goed ter been zijn, zijn er invalidenparkeerplaatsen direct bij de ingang.

Verkoop van broden en spekdikken op vrijdag

De in een houtgestookte veldoven gebakken broden en spekdikken volgens grootmoeders recept worden altijd heel goed verkocht. De verkoop van de spekdikken en broden uit de veldoven begint dit jaar al op vrijdag 23 augustus vanaf 13.00 uur.