Eva's voorlopig afscheid van de spelweek in Onstwedde

De 57ste Vakantiespelweek van Onstwedde is maandag begonnen. Eva Prins doet er vol enthousiasme aan mee, maar ook met een lichte weemoed. Ze is na de vakantie namelijk geen basisscholier meer.

In en bij de jeugdsoos De Boerderij in Onstwedde zijn maandagochtend 194 basisscholieren begonnen aan de traditionele Vakantiespelweek. Onder hen Eva Prins.

Laatste keer als deelnemer

Zij is 11 jaar, woont in Onstwedde en doet mee aan de Spelweek sinds het moment dat ze een plekje op de basisschool De Rank kreeg. ,,Maar ik ga nu naar het voortgezet onderwijs, naar het Ubbo Emmius in Stadskanaal’’, vertelt ze. ,,En dat betekent dat dit mijn laatste keer als deelnemer is.’’

De Vakantiespelweek van Onstwedde is immers bedoeld voor kinderen die op de basisschool zitten. Zo is het al sinds het evenement 57 jaar geleden zijn eerste editie beleefde.

‘Optocht vind ik het leukste’

Eva herinnert zich nog goed haar debuut als deelnemer. Met klas- en schoolgenoten speelde ze spelletjes op het terrein van De Boerderij en maakte ze uitstapjes. Dat alles onder leiding van oudere jongeren.

Eva vond het zo leuk dat ze in de jaren erna altijd weer meedeed. ,,Bij ons thuis werd de vakantie ook zo geregeld dat ik altijd bij de Vakantiespelweek aanwezig kon zijn. Ik vond alles aan de Spelweek leuk. Het knutselen en spelletjes doen op het terrein, de uitstapjes. Maar het leukste van de week vond en vind ik de optocht door het dorp, op de laatste dag, We lopen dan op een bepaalde manier, afhankelijk van het thema van de week, door de straten.’’

Dierenpark

Dat thema is dit jaar safari. Maandag, op de eerste dag, tekenden Eva, haar vriendinnen en andere deelnemers, daarom bij De Boerderij verschillende wilde dieren. ,,Op dinsdag bezoeken we de vesting Bourtange, op woensdag een dierenpark in Duitsland, donderdag en vrijdag zijn we weer in het dorp’’, zegt Eva. ,,Ik ben elke dag ’s avonds en ’s nachts thuis maar verder ben ik steeds bij de Spelweek.’’

Maar als vrijdagavond de geliefde optocht is afgelopen, zit dat hoofdstuk er voor haar op. Net als voor nog 18 andere deelnemers die ook naar het voortgezet onderwijs gaan.

,,Maar over twee jaar keer ik terug’’, zegt ze vastbesloten. ,,Dan ben ik zo oud dat ik leidinggevende mag zijn tijdens de Vakantiespelweek en dat lijkt me heel leuk. Dan kan ik toch weer meedoen, maar dan op een andere manier.”