Ruilgoederenbank Nieuw-Buinen is voorlopig uit de brand

De Ruilgoederenbank in Nieuw-Buinen krabbelt omhoog uit een diep dal. Een brand in november richtte zo veel roet- en rookschade aan dat alle spullen bij het grof vuil konden.

Het pand, naar verluidt eigendom van wooncorporatie Lefier, was onbruikbaar. Maandenlang was het behelpen geblazen voor de Ruilgoederenbank. ,,We moesten praktisch vanaf nul beginnen”, kijkt voorman Geert Hebels terug. Inwoners met een smalle beurs konden alleen eens in de twee weken op vrijdag in dorpsgebouw Noorderbreedte terecht. ,,We zijn begonnen met alleen kleding. Die sloegen we op bij een medewerker thuis. Elke twee weken moesten we de hele boel heen en weer slepen.”

Tijdelijk onderdak

Sinds een paar maanden heeft de Ruilgoederenbank een tijdelijk onderdak gevonden in het voormalige pand van aannemingsbedrijf J.C. Krans. Mensen die krap bij kas zitten kunnen weer vier dagen in de week aanspraak maken op het aanbod van tweedehandsspullen in ruil voor een wederdienst. Dat kan door bijvoorbeeld mee te helpen in de Ruilgoederenbank of opruimen na een evenement. De gemeente Borger-Odoorn betaalt voor de periode van een half jaar de huursom van 5000 euro voor de tijdelijke locatie. Begin september wordt die officieel geopend.

Ondertussen gaat de zoektocht naar een vaste locatie verder.