'Geen televisies doormidden zagen'

ALTEVEER - Negen scholen in de gemeente Stadskanaal hebben zich aangemeld voor de zogeheten E-waste race Stadskanaal.

OBS Hagenhofschool, OBS De Badde, OBS De Oleander, CBS De Höchte, Gereformeerde school Piet Prins, OBS De Musselhorst, CBS De Rank, RK Heilig Hartschool, CBS Oranje Nassauschool proberen tot en met vrijdag 11 oktober zoveel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (E-waste) in te zamelen. Voorbeelden zijn: föhns, broodroosters en computers. Uiteraard is het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners meehelpen door hun elektronische afval aan te bieden bij de leerlingen.

Winnaar gaat naar Nemo in Amsterdam

Tijdens de E-waste race horen de deelnemende scholen iedere vrijdag de tussenstand. De school met de meeste punten brengt op 15 november een bezoek aan Nemo in Amsterdam. De gemeente Stadskanaal stelt daarnaast voor de winnaar de ‘Evert Elektra wisselbokaal’ beschikbaar.

Afvalverwerker Virol zorgt ervoor dat het afval wordt opgehaald bij de scholen en dat de apparaten gerecycled worden. "In de containers is geen ruimte voor grote apparaten als (af)wasmachines en koelkasten en denk erom dat je geen televisies doormidden zaagt."

Het startsein voor de E-waste is gegeven door wethouder Goedhart Borgesius samen met de leerlingen van CBS De Höchte in Alteveer. “Het mooie aan deze wedstrijd is dat leerlingen spelenderwijs leren hoe belangrijk het scheiden van afval is", vertelt Borgesius. "Ze ontdekken dat het zonde is als waardevolle grondstoffen in het restafval belanden.

Als er meer afval wordt gescheiden, is het makkelijker te recyclen en opnieuw te gebruiken. Afval is dan een waardevolle grondstof voor het maken van nieuwe producten. De afgedankte apparaten krijgen vaak een tweede leven. De onderdelen van apparaten die niet meer bruikbaar zijn worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen."

De foto’s zijn gemaakt door Hielke Bosch.