'Meneer Meijers bankje' op begraafplaats Noord in Stadskanaal wordt vrijdag onthuld

Het bankje van Lucas Meijer (88) op de begraafplaats in Stadskanaal wordt komende vrijdag onthuld. Eind goed al goed na een zaak die afgelopen winter niet alleen in Stadskanaal de gemoederen bezig hield.

Begin dit jaar werd er actie gevoerd om de bank die de familie Meijer bij het graf van mevrouw Meijer had geplaatst, te behouden. De familieleden hadden het op de gemeentellijke begraafplaats gezet, zodat de weduwnaar - die niet meer zo goed ter been is - rustig bij het graf van zijn echtgenote kon zitten. Omdat het bankje geen gemeente-eigendom was, moest het weg, maar daartegen kwamen burgers en politiek in opstand.

Een petitie voor behoud van het bankje leverde meer dan 25.000 handtekeningen op. De stadsdichter van Gouda, Pieter Stroop van Renen begon een actie met andere stadsdichters en maakte samen met hen een dichtbundel die aan de verantwoordelijke wethouder werd aangeboden.

Symbool van rouw, trouw, naastenliefde en respect

Eind januari werd er een oplossing gevonden die alle partijen tot tevredenheid stemde. De bank mag op het pad blijven staan. zolang Meijer leeft. Daarna wodt het op een andere locatie op de begraafplaats geplaatst voor algemeen gebruik.

Ook werd afgesproken dat het gedichte van Stroop van Renen op het bankje zou worden gezet. Het gedicht is al in juli op het bankje aangebracht. Het wordt zo een symbool van rouw, trouw, naastenliefde en respect voor hen die er waren en onderling respect voor hen die er zijn, zo luidt de officiële persverklaring.

Komende vrijdag wordt de gegraveerde bank in het bijzijn van de familie Meijer en de stadsdichters door wethouder Veenstra onthuld en kan iedereen via een QR code de gedichtenbundel lezen.