'Beroemd' bankje op rustplaats eindelijk onthuld

Het veelbesproken bankje van weduwnaar Lucas Meijer op de begraafplaats in Stadskanaal-Noord wordt deze week eindelijk onthuld. In het bijzijn van Meijer en familieleden, maar ook van verschillende dichters.

Lucas Meijer is slecht ter been. Zijn familie plaatste daarom bij het graf van zijn in 2012 overleden echtgenote het bankje. Hij zit daar regelmatig.

Handtekeningenactie

Vorig jaar liet de gemeente, eigenaar van de rustplaats, weten dat het bankje daar niet mag staan en verwijderd moest worden. Die aankondiging leidde tot veel opschudding: Stadskanaalster Jessica Klok zette online een handtekeningenactie op, omdat zij wilde dat het bankje bleef staan. Zo’n 25.000 mensen ondertekenden de petitie.

In de gemeenteraad werd uren gedebatteerd over het bankje en uiteindelijk werd, begin dit jaar, besloten dat het mocht blijven staan zolang Meijer het graf bezoekt. Daarna krijgt het een andere plek op de begraafplaats, als monument voor verloren dierbaren.

Stadsdichter

Wie ook in actie kwam voor Lucas Meijer, was Pieter Stroop van Renen. Hij is stadsdichter van Gouda en schreef een gedicht.

Die regels zijn onlangs in het bankje gegraveerd. ,,En nu zijn we zover dat we het bankje met de dichtregels kunnen onthullen’’, zegt gemeentelijk woordvoerder Bert Viel. ,,Wethouder Lian Veenstra zal daarbij aanwezig zijn, meneer Meijer en familie, plus verschillende dichters. Want er zijn meer die gedichten hebben geschreven.’’

Klapstoeltjes

Naar aanleiding van de kwestie heeft de gemeente overigens al haar rustplaatsen van enkele klapstoeltjes voorzien. ,,Die staan in het hokje op de rustplaats. Mensen die slecht ter been zijn, kunnen die gebruiken en daarna terugzetten in het gebouwtje.’’