Start tournee LIEK ACHTER DE BADDE in Zalencentrum Zaal 12

Vlagtwedde - Zaal 12 in Vlagtwedde heeft een primeur. Door adequaat te reageren is het de beheerders van Zalencentrum Za al 12 gelukt om als eerste de film LIEK ACHTER DE BADDE voor het grote publiek te vertonen.

Woensdag 2 oktober, vier dagen nadat de première in bioscoop Smoky is geweest, gaan om 19.30 de deuren van het Vlagtwedder zalencentrum open en kunnen Bianca en René Keizer, de uitbaters van Zaal 12, zeggen dat zij de primeur van vertoning van de eerste Groningstalige film hebben. In oktober is de film nog elf keer te zien.

In oktober, om precies te zijn, op twaalf oktober 2018, kwam de filmploeg van de stichting Grunneger Film naar Vlagtwedde om daar de eerste opnamen te maken. Nu, binnen een jaar, is de eerste openbare filmvertoning ook in Vlagtwedde. Volgens Harry Töben, de bedenker van de film, is het een hele prestatie dat een speelfilm van ruim anderhalf uur binnen één jaar geproduceerd wordt.

De film is in totaal 21, zogenoemde, draaidagen opgenomen. De eerste twee waren in Vlagtwedde en deze liepen gesmeerd. “Wij hadden van velen in Vlagtwedde een enorme medewerking,” zegt Harry Töben. “Er stond een scene in het draaiboek dat in de zomer op een aardappelveld speelde.

We hadden een erg droge zomer gehad overal was het loof van de aardappelen al helemaal zwart. In onze film moest er nog flink wat loof aanwezig zijn. En in oktober is het bepaald géén zomer meer. Het weer is vaak regenachtig en het waait meestal ook. Tot mijn verbazing was het loof van het aardappelveld waar wij wilden filmen nog groen, precies zoals ik het graag wou hebben. In plaats van herfstweer was het twaalf oktober 2018 volop zomer met een temperatuur van 26 graden. Het mooie weer was fantastisch voor de acteurs en actrices die schaars gekleed op het aardappelveld moesten acteren. Dat het aardappel loof in de juiste staat was, was te danken aan akkerbouwer Evert Jacob Boels van wie het land was waarop we moesten filmen. Hij had in de droge periode het aardappelveld dag en nacht besproeid zodat het niet verdorde. Zodoende hadden wij in Vlagtwedde een perfecte locatie waar we konden filmen.“

De filmploeg had van veel meer Vlagtwedders volledige medewerking. Het voorbereidend werk was gedaan door Roelie Wubs en Ton Blom van de Onstwedderweg. Ton had bovendien een rol in de film. Naast hoofdrolspeler Nico van der Wijk en de Groninger acteurs Joris Barske, Mirjam en Harold Admiraal, speelden Margriethe en Ymte Migchels, rasechte Westerwoldigers, een belangrijke rol. Ook de uit Sellingen afkomstige jeugdige acteur Jelmer Roosien (12) speelde de sterren van de hemel. Margriethe en Ymte waren het Westerwolds wel machtig. Jelmer moest zijn tekst in het Westerwolds woord voor woord leren.

In de paardenstal van Kiewiet werd een scene opgenomen en bij de boerderij van boswachter Jeroen Kuiper van Natuurmonumenten werden buitenopnamen gemaakt. Binnenopnamen werden gemaakt bij Gasterij Natuurlijk Halmings Hoes in Smeerling.

“Het is terecht en ik vind het geweldig mooi dat in Vlagtwedde de eerste publiekelijke voorstelling is”, zegt Harry Töben. “Na afloop van de film zal ik zelf met de bezoekers in gesprek gaan over nut en noodzaak van het Westerwolds. Het is jammer dat deze mooie taal praktisch niet meer gesproken wordt. Of de taal weer helemaal terug komt, zoals het vroeger door iedereen werd gesproken, zal wel een utopie zijn. Wellicht zijn er mensen in Westerwolde die er ideeën over hebben, hoe er weer wat meer aandacht kan worden besteed aan de eigen taal en cultuur van Westerwolde. De film duurt van 20.00 tot 21.45 uur. Daarna is er nog gelegenheid om na te praten. Over de film maar vooral over de eigen taal en,cultuur”.

Locaties waar LIEK ACHTERR DE BADDE in oktober wordt vertoond

02 oktober – Zaal 12 Vlagtwedde

05 oktober – Der Aa Theater Groningen

07 oktober – Oens Huus Wapse

08 oktober – Café Summertime Mussel

11 oktober – Aalmanshuus Westerbroek

17 oktober – Dorpshuis 2e Exloërmond

18 oktober – Dorpshuis Ten Boer

19 oktober – 't Markehuus Assen

23 oktober – Café Veldzicht Vledderveen

25 oktober – Café Het Haventje Sebaldeburen

26 oktober – De Viersprong Buinerveen

31 oktober – De Weidehoek Wijster