ITTF FA20 Para Dutch Open in het Pagedal

STADSKANAAL - In het eerste weekend van november wordt opnieuw een belangrijk sportevenement in Stadskanaal gehouden.

De Nederlandse Tafeltennisbond heeft een internationaal Para tafeltennis evenement naar Nederland gehaald. Het ITTF FA20 Para Dutch Open vindt plaats in het sportcentrum Pagedal.

"Zo'n 200 tafeltennissers met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking doen mee aan verschillende categorieën", vertelt directeur Edwin Postma van het Pagedal. "Ze komen uit 36 landen, verdeeld over alle continenten. Van India tot Oekraïne en van Australië tot Brazilië. Nederland is met 24 spelers vertegenwoordigd. De sporters worden gehuisvest op ons vakantiepark, evenals de meer dan 100 begeleiders en dertig scheidsrechters."

De animo voor het toernooi is groot. Niet zo vreemd, want in Stadskanaal kunnen punten worden vergaard voor de wereldranglijst. En die punten zijn belangrijk om een ticket voor de Paralympische Spelen 2020 in Tokio in de wacht te slepen.

Voor Christiaan Sterenborg gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. De inwoner van Stadskanaal doet zelf mee aan het enkeltoernooi en aan het teamevent en dat op enkele honderden meters afstand van zijn woning.

"In 2017 werd in het Pagedal een rolstoel schermtoernooi gehouden", vertelt Christiaan. "Ik heb toen gesproken met Edwin om eens te informeren naar de mogelijkheden om een internationaal 20 punten tafeltennis toernooi naar Stadskanaal te halen. Edwin heeft vervolgens contact opgenomen met de NTTB en zo is het balletje gaan rollen."

De eerste deelnemers worden donderdag 31 oktober in Stadskanaal verwacht. De wedstrijden vinden vervolgens plaats op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 november. Het spits wordt afgebeten met het enkeltoernooi.

"Het Pagedal is een fantastische locatie om zo'n groot internationaal evenement te houden", benadrukt Edwin. "Overnachten en wedstrijden spelen op één en dezelfde locatie, wat wil je nog meer. In de sporthal worden veertien wedstrijdtafels geplaatst en de verlichting wordt aangepast. Ook wordt een speciale vloer gelegd. Verder moeten we zorgen voor faciliteiten als onder meer een restaurant, een ruimte voor twaalf tafels om in te spelen en een zogeheten callroom.

Vanzelfsprekend wordt het toernooi op een grootse wijze afgesloten. Onze slogan is: Pagedal is samen beleven. Met elkaar zijn we één familie. We gaan ervoor zorgen dat de deelnemers en hun begeleiders kunnen terugkijken op een onvergetelijk verblijf in Stadskanaal. Dat is belangrijk, want de insteek is om elk jaar een toernooi te houden. Ook volgend jaar na de Paralympische Spelen in Tokio."

Vrijwilligers

Om het sportevenement in goede banen te leiden zijn veel vrijwilligers nodig. "Met name ballenrapers", weet Christiaan die in de afgelopen maanden toernooien heeft gespeeld in Italië, Polen en Tsjechië. "We kunnen nog wel wat helpende handen gebruiken. Scholieren, maar ook volwassenen."

Vind je het leuk om mee te helpen? Stuur dan een mail naar ballenrapersdop@ziggo.nl

Paul Abrahams