De 500ste (ultra)marathon van Bennie de Vries komt in zicht

STADSKANAAL - Als blessures geen roet in het eten gooien, dan loopt Bennie de Vries zondag 29 december op zijn 54ste verjaardag zijn 500ste (ultra)marathon.

De inwoner van Stadskanaal heeft zich ingeschreven voor de marathon op en rond de zogeheten Trümmerberg bij Berlijn. Een kunstmatige heuvel met afval en puin uit de Tweede Wereldoorlog met een hoogteverschil van 600 meter. De Vries loopt 27, 28, 29 en 30 december elke dag de afstand van 42 kilometer en 195 meter.

"Aan het begin van het jaar stond de teller op 432", vertelt De Vries. "Het was niet eenvoudig om een planning te maken. Eerlijk gezegd was het best een puzzel. Zo doe ik in de maand oktober mee aan maar drie marathons - in Bremen, Oldenburg en Schoonoord - en in november loop ik dan weer negen keer een marathon. Op 23 november zelfs twee wedstrijden op één dag. 's Morgens in Bremen en later op de dag in Eelde. In december staat mijn naam zeven keer op de startlijst. In Berlijn noteer ik dan nummer 498, 499, 500 en ... 501."

Wat betreft de landelijke ranglijst aantal (ultra)marathons is de Knoalster inmiddels twee plaatsen gestegen. Hij is de top 10 binnengedrongen en staat op plek negen.

Nu al kijkt De Vries uit naar de volgende uitdaging. "Op 7 november 2021 wil ik in New York mijn 600ste (ultra)marathon gaan lopen. Het is dan precies 30 jaar geleden dat ik voor de eerste keer heb deelgenomen aan een marathon. In de achttien jaar daarna heb ik maar 20 marathons gelopen. Vanaf 2009 is het snel gegaan."

Paul Abrahams