Filipijnen en Marokko komen korfballen in Stadskanaal

STADSKANAAL - Het spits van de negentiende editie van het internationale SealteQ korfbaltoernooi in Stadskanaal wordt vrijdag 8 november, 's avonds om zes uur afgebeten door de ploegen van Stadskanaal '74 en Platja d'Aro KC uit het Spaanse Catalonië.

Dat verklapt Atte van Haastrecht. De inwoner van Jipsingboertange is voorzitter van de korfbalvereniging in Stadskanaal en is bovendien lid van het organisatiecomité van het toernooi. Samen met Henk Meesters is hij vanaf het begin betrokken bij het sportevenement in Stadskanaal, dat mondiaal gezien een goede naam heeft opgebouwd. Heel stiekem wordt het toernooi al het mini WK genoemd.

Vorig jaar deden tien teams mee, deze keer staat de teller op twaalf. Dat zijn de nationale teams van Wales, Schotland, Marokko en de Filipijnen en de clubteams MAFC Boedapest en VSD Dunakeszi uit Hongarije, CK Badalonia en Platja d'Aro KC uit het Spaanse Catalonië, Nador MYA uit Marokko, TUS Wesseling en HKC Albatros uit Duitsland en Stadskanaal '74.

"Een mooi lijstje met teams uit de drie werelddelen Europa, Afrika en Azië", vertelt Van Haastrecht. "We gaan vier poules van drie teams samenstellen. De twee beste teams gaan door naar de volgende ronde en strijden om de plaatsen één tot en met acht en de nummers drie van de poule gaan strijden om de plaatsen negen tot en met twaalf van het eindklassement. Het team van Tornadoes is niet van de partij. De Engelsen hebben het toernooi twee keer op rij met overmacht gewonnen. In onderling overleg is besloten dat ze hun titel niet komen verdedigen.

Het toernooi vindt plaats in sporthal de Spont op vrijdagavond 8 en zaterdag 9 november. Op zondag 10 november vinden twee officiële interlands plaats. Schotland treft Wales en Marokko neemt het op tegen Filipijnen. "Het zijn voor die landen belangrijke wedstrijden, want er zijn punten te winnen voor de wereldranglijst", benadrukt Van Haastrecht. "Naast de interlands kan het publiek ook kijken naar twee jeugdwedstrijden tussen de selecties van district Drenthe en district Groningen. Voor beide teams komen spelers van Stadskanaal '74 in actie."

Maandag 4 en dinsdag 5 november worden de selecties van Marokko en Filipijnen in Stadskanaal verwacht. In opmaat naar het toernooi worden enkele oefenwedstrijden in de regio gespeeld. De deelnemende ploegen worden gehuisvest in het gebouw van de Scouting, in de gymnastiekzaal van Seta, in hotels en in het Hunzepark in Borger.

"Het is mooi dat het aantal teams is uitgebreid van tien naar twaalf. Mijn grote wens is om door te groeien naar zestien teams. Bijvoorbeeld als we het toernooi voor de 25ste keer gaan houden. En dan met de wedstrijd tussen Rusland en de Verenigde Staten van Amerika."

Paul Abrahams