Politiebureau in Ter Apel voldoet niet: politiek in Westerwolde voelt zich belazerd

De gemeenteraad van Westerwolde is verbijsterd en verbolgen over de situatie rond het politiebureau in Ter Apel. Dat bureau blijkt namelijk niet aan de eisen te voldoen.

Dat werd woensdagavond duidelijk tijdens een vergadering van de gemeenteraad. De overlast in Ter Apel, met name veroorzaakt door in het asielcentrum verblijvende veiligelanders, stond op de agenda.

Meer agenten

Om die overlast aan te pakken, heeft Westerwolde meer agenten gekregen. Vijf fte’s boven op de vijftien die de gemeente al had, zo vertelde Ron Schaftenaar. Hij is de kersverse chef van de politie in Westerwolde, Oldambt en Stadskanaal en woonde de vergadering bij.

Te onveilig

Schaftenaar vertelde ook dat het politiebureau niet meer aan de eisen voldoet. Als zich twee arrestanten in het bureau bevinden, is de situatie te onveilig voor de agenten. Daarom worden arrestanten naar de wel goed uitgeruste bureaus in Stadskanaal of Oldambt gebracht, om daar te worden verhoord, en is het aantal agenten in het Ter Apeler bureau ook iets gereduceerd, zo zei de politiechef.

Woedend

Daarop barstte de bom in de gemeenteraad. Stienus Melis (PvdA) reageerde woedend en zei dat dit ingaat tegen gemaakte afspraken over een volledig bezet en goed draaiend bureau in Ter Apel.

Andere raadsleden reageerden ook verbijsterd en woedend en stelden dat agenten nu dus een tijd onderweg zijn met arrestanten en in die periode niet in Ter Apel zijn. ,,Het is alsof we vijf jaar teruggaan in de tijd’’, was de teneur. ,,We staan hier volledig in ons hemd’’, zei PvdA’er Wim Eilert. ,,We zullen ons als raad op deze situatie beraden.’’

Dienstverlening

Burgemeester Jaap Velema zei ook absoluut niet blij te zijn met de situatie rond het politiebureau. ,,Ik ben hier deze week over geïnformeerd. De politie heeft me wel verzekerd dat de dienstverlening er niet onder lijdt.’’ Schaftenaar benadrukte ook dat alles wordt gedaan om de dienstverlening goed te houden. Maar de woede in de raad bleef.