Inspectie bezoekt spoedhulpen Refaja en Bethesda om zorgen over ontslaggolf aan te horen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft personeel van de spoedeisende hulpafdelingen van de ziekenhuizen Refaja Stadskanaal en Bethesda Hoogeveen bezocht en merkte dat er veel zorgen leven.

Dat laat de inspectie weten in een twitterbericht. Volgens een woordvoerder wilde de inspectie haar betrokkenheid tonen en peilen hoe verpleegkundigen en artsen omgaan met de veranderingen. De conclusie was: de plannen hebben grote impact maar de medewerkers tonen ‘onverminderde inzet voor de patiënt’.

Schrappen van 500 banen

De afdelingen spoedeisende hulp in Hoogeveen en Stadskanaal worden gesloten en de ziekenhuizen gaan ‘s weekends dicht. De acute zorg vanuit deze twee Treant-ziekenhuizen gaat naar de Treant-locatie Scheper in Emmen en naar de ziekenhuizen in Scheemda, Assen en Meppel.

Die reorganisatie betekent in de plannen van het bestuur ook het schrappen van vijfhonderd banen, met name in Hoogeveen en Stadskanaal. De inspectie wilde checken hoe die boodschap bij het personeel is aangekomen en of de zorg er onder lijdt.