Nieuw boek Jakob Been: 'Herinneringen uit Ter Apel'

TER APEL -Eind november, begin december verschijnt het vierde boek van Jakob Been over de geschiedenis van Ter Apel.

Na boeken over de bossen en het openbaar vervoer in eigen beheer uitgebracht te hebben, kwam afgelopen zomer een fotoboek uit, dat de inwoner van Ter Apel in opdracht van het Streekhistorisch Centrum heeft gemaakt.

Negen thema’s

In dit nieuwe boek richt de 60-jarige auteur zich niet op één onderwerp, maar schrijft hij over maar liefst negen verschillende thema’s. “Ik heb geprobeerd de onderwerpen zo goed mogelijk uit te zoeken”, vertelt Jakob. "Zoals het eerste hoofdstuk, waarin alle huisartsen uit de geschiedenis van Ter Apel voorbij komen. In het tweede verhaal wordt op meer dan dertig pagina’s de geschiedenis beschreven van één van de bekendste hotels die ooit in Ter Apel heeft gestaan: hotel De Poort dat is afgebroken in 1966."

"Nog een pand dat niet meer bestaat, maar ook een levendige historie kent, is het oude postkantoor op de hoek van Hoofdstraat en Viaductstraat", vervolgt Jakob. "Aan het andere uiteinde van de Hoofdstraat staat een bijzonder gebouw dat er gelukkig nog wel staat. Ooit begonnen als winkel, is het beter bekend geworden als bankgebouw van de familie Sassen en – later – de levenslustige Arie Goppel als directeur."

Geert Fietje en Ruud Hoppes

Ook het levensverhaal van twee personen wordt uitvoerig besproken. Geert Fietje is een uiterst bekende naam en zijn hele leven wordt op veertig pagina’s besproken. Een andere naam is iets minder bekend: Ruud Hoppes. Als politieagent in de Tweede Wereldoorlog werd deze aan de Westerstraat geboren man, door de Duitsers gevangen gezet in de buurt van Stuttgart. Hij kon ontsnappen, dook onder bij zijn ouders in Ter Apel, maar werd verraden en toch weer gevangen genomen. Probeer dan na de oorlog maar eens een normaal leven te leiden.

Straatnamen

De beginjaren van de lagere school aan de Westerstraat wordt beschreven, waarbij vele goed bewaard gebleven foto’s uit deze periode het verhaal sieren. Ook de geschiedenis van de school in het klooster wordt weergegeven. De eerste schoolmeester kwam daar al in het jaar 1639 voor de klas te staan. In weer een ander verhaal wordt verteld over mensen achter sommige straatnamen, zoals bijvoorbeeld dr. Bekenkamp, dr. Tuntler en dr. Koppius. Alle hoofdstukken zijn voorzien van heel veel, meestal nog niet eerder gepubliceerde foto’s.

“Het is leuk om over 'mijn' dorp te schrijven. Je komt bij zoveel mensen en iedereen wil graag meewerken. Dat vind ik elke keer weer bijzonder", aldus de procesoperator van de AVEBE, die naast boeken ook nog regelmatig artikelen in tijdschriften als Veerten en Terra Westerwolda laat plaatsen. Bovendien schrijft hij al ruim twee jaar over Ter Apel in de populaire rubriek 'Vervlogen tijden' in deze krant. “Ik ben door bijna het hele noorden gereisd om mensen voor het boek te bezoeken: Meppel, Ruinen, Sneek, Zuidlaarderveen en ga zo maar door."

Burgemeester Jaap Velema

Ontzettend dankbaar is Jakob, dat burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde - hij is een geboren Ter Apeler - het voorwoord wilde schrijven.

'Herinneringen uit Ter Apel' is wederom een 'dikke pil' geworden: 304 pagina’s met maar liefst ongeveer 450 afbeeldingen. Het boek kan nu al besteld worden tegen een gereduceerde prijs van 22,50 euro. In de winkel kost het boek 27,50 euro.

Bestellen

Bestellen kan nu al bij de auteur via de mail: jbeen01@hetnet.nl