Emmen springt in op tekort verpleegkundigen met nieuwe opleiding

Studenten die willen werken en studeren tegelijk, kunnen vanaf 2020 beginnen met de flexibele deeltijdopleiding verpleegkunde (hbo) van NHL Stenden in Emmen.

Samen met Drenthe College, gemeente Emmen en de zorgwerkgevers Icare, Tangenborgh en Treant Zorggroep, spelen zij in op het tekort van hbo-verpleegkundigen in de regio. De studenten zijn of komen in dienst bij één van de drie organisaties, volgen één dag in de week de opleiding en lopen daarnaast stage bij de andere organisaties. Zo maken zij kennis met alle onderdelen binnen verpleegkunde en zorg. Tijdens de Open Dag van NHL Stenden op 16 november en de Open Avond werken & studeren op 26 november is er informatie beschikbaar.

Wethouder Raymond Wanders: ,,Deze opleiding zien we als één van de antwoorden op de vraag hoe we meer mensen in de regio behouden voor de zorg. Het blijkt dat studenten na hun studie vaak werk zoeken in de nabijheid van hun school of stageplaats. De start van deze opleiding is gelukt dankzij de hele goede samenwerking tussen deze partners die allen het regionale belang ervan zien.”

Hetzelfde schuitje

Regiomanager René van Kruchten van Icare zegt namens de betrokken zorgwerkgevers: ,,We hebben allemaal te maken met personeelstekorten en zitten dus in hetzelfde schuitje. Door samen te werken kunnen we een goed en vergelijkbaar aanbod bieden voor de studenten.” Locatiemanager Annette Verhoef van Stenden zegt dat studenten goed voorbereid worden op toekomstige ontwikkelingen. ,,Die zijn heel interessant: met veel gebruik van technologie en innovatie.” In februari start de opleiding, eerst voor medewerkers van de drie zorgwerkgevers. In september 2020 is er opnieuw een instroommoment met een open inschrijving.

Aansluiting

Daarnaast wordt gekeken welke andere opleidingen nodig zijn, die goed aansluiten op de huidige en toekomstige vraag van de regionale arbeidsmarkt. Renate Renkema (directeur regio Emmen-Drenthe College): “Wij willen samen met het andere scholen een schakelprogramma starten voor zij-instromers.” De onderlinge hbo- en mbo-opleidingen sluiten daarbij naadloos op elkaar aan.

Dit traject is één van de projecten die mede door de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe tot stand komt. De deal richt zich op het verbeteren van de leefbaarheid in de hele regio Zuid- en Oost- Drenthe en Hardenberg binnen de thema’s welzijn, werken en wonen.