Woninginbraak Anloo mogelijk door helft van 'reizende bandieten' gepleegd

Twee Serviërs van 20 en 24 jaar hoorden vrijdag 15 en 24 maanden cel tegen zich eisen voor inbraken en inbraakpogingen. De feiten waarvan ze verdacht worden, speelden zich af in juli, in Stadskanaal, Musselkanaal en in Anloo.

De officier van justitie vindt bewezen dat de mannen naar Nederland kwamen met maar één doel: inbreken. De verdachten bekenden op zitting één inbraak.

De jongste verdachte heeft volgens de aanklager twee inbraken en twee pogingen op zijn kerfstok. Hij hoorde de hoogste straf tegen zich eisen.

Gehuurde auto

De mannen zouden zich tijdens hun strooptocht verplaatst hebben in een gehuurde auto met een Servisch kenteken. Die auto was volgens getuigen bij woningen en in straten gezien. Zo ook bij de woning in Anloo.

Ook straalde de telefoon van de jongste verdachte ten tijde van de inbraak een telefoonmast aan, niet ver van de woning in Anloo.

Spaarpot van kind

De buit, veelal bestaande uit sieraden, had het duo op zak bij aanhouding. Bij de inbraak en de pogingen werd gebruik gemaakt van gereedschap van de woningeigenaren. Die zagen bij thuiskomst dat hun woning volledig overhoop was gehaald.

Naast de schade aan kozijnen en deuren, spreken de slachtoffers van onherstelbare emotionele waarde van de diefstal van sieraden. Die waren in twee gevallen uit erfenissen verkregen. Tijdens de inbraak in Musselkanaal werd ook de spaarpot van een kind geleegd.

In kruis trappen

Twee slachtoffers vroegen ruim 3100 euro aan schade. ‘Maar mijn vordering trek ik meteen in als ik deze mannen nu keihard in hun kruis mag trappen’, zei een geëmotioneerd slachtoffer in de zittingszaal.

Volgens de officier zijn de mannen het prototype van ‘mobiel banditisme’. ‘Ze hebben geen vaste woon- of verblijfplaats, ze bestelen en roven en gaan dan snel weer weg.’ De mannen riskeren daarom een hogere straf.

Clan-vermoedens

De straf van de oudste verdachte moet volgens de officier lager zijn, omdat zijn rol tot één inbraak en één poging daartoe beperkt bleef.

De verdachten kwamen hier reizend door Europa in Nederland, slechts enkele dagen voor de inbraken in juli plaatsvonden. Met amper geld op zak doken ze een coffeeshop in. Toen ze blut waren, gingen ze op dievenpad.

Vermoed wordt dat de mannen kunnen worden gelinkt een Europese clan, die zich voornamelijk bezig houdt met inbraken.