Avebe krijgt bij 100-jarig jubileum predicaat Koninklijk

Aardappelzetmeelconcern Avebe mag zich voortaan Koninklijk noemen. Het bedrijf kreeg het predicaat uitgereikt door Commissaris van de Koning René Paas bij de viering van het 100-jarig bestaan.

Dat gebeurde donderdagmiddag in het innovatiecentrum van Avebe in Groningen.

Een van de voorwaarden waaronder het predicaat wordt toegekend is dat het bedrijf minstens 100 jaar bestaat. De koning spreekt er zijn respect, waardering en vertrouwen voor de onderneming mee uit. Het predicaat wordt slechts bij bijzondere jubilea verstrekt en wel voor 25 jaar.

Avebe werd op 11 november opgericht als ‘Coöperatief Aardappelmeel Verkoopbureau’ (A.V.B.). De coöperatie was toen een samenwerkingsverband tussen vele toenmalige coöperatieve aardappelmeelfabrieken in de Veenkoloniën.

Zij wilden gezamenlijk hun aardappelzetmeel op de markt brengen om zo gunstige verkoopprijzen te bewerkstelligen.

oogwaardige ingrediënten

Avebe is nu een coöperatie van 2.300 akkerbouwers uit Nederland en Duitsland. De zetmeelaardappelen van deze leden worden jaarlijks verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten op basis van aardappelzetmeel en -eiwit.

Het bedrijf telt 1.300 medewerkers en heeft productielocaties in Nederland, Duitsland en Zweden en verkoopkantoren in de Verenigde Staten, Europa en Azië.