Voetbalvelden ontsnappen aan sluiting

De zes voetbalvelden in Westerwolde die op de nominatie stonden om gesloten te worden, blijven toch liggen. De gemeenteraad heeft dat besloten.

Het sluiten en afstoten van de velden stond op een lijst van bezuinigingen die is opgenomen in de gemeentelijke begroting voor 2020. De maatregel zou de gemeente 30.000 euro per jaar hebben opgeleverd. Dat geld wordt nu nog besteed aan het onderhoud van die velden.

Burgemeester en wethouders vonden het afstoten een te rechtvaardigen maatregel. Ze wezen op KNVB-normen die zeggen dat in de gemeente Westerwolde, waar acht voetbalclubs thuis zijn (ASVB, Wedde, Bellingwolde, Veelerveen, Westerwolde, Sellingen, JVV en FC Ter Apel ‘96) eigenlijk zes velden te veel zijn.

De politieke partijen in de raad dachten daar tijdens de behandeling van de begroting deze week anders over. PvdA-fractievoorzitter Stienus Melis wees erop dat de gemeente bezig is met het maken van een uniform sportbeleid. Momenteel gelden nog verschillende regels uit de voormalige gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde (die fuseerden vorig jaar tot Westerwolde).

,,In het kader van dat gelijktrekken wordt gepraat met de voetbalclubs’’, aldus Melis. ,,Nu al velden sluiten is voorbarig. De velden moeten dus nu niet worden afgestoten.’’ De meeste andere raadsleden dachten er net zo over. ,,Ook omdat clubbestuurders ons zeggen dat ze alle velden echt nodig’’, aldus Wilt Meendering (CDA).

De zes velden blijven dus en daar is Wim Bergman blij mee. Hij is bestuurder van de voetbalvereniging Veelerveen, een van de clubs die een veld had moeten opofferen als de bezuiniging was blijven staan.

Twee seniorenelftallen

,,We hebben drie velden, die eigendom van de gemeente zijn’’, aldus Bergman. ,,Twee voor wedstrijden, een voor trainingen. Geruime tijd geleden hoorden dat we een wedstrijdveld wellicht gesloten zou worden. Maar op de zondagochtend hebben we wel twee seniorenelftallen die regelmatig beide thuis spelen. Dan hebben we beide velden nodig. We zijn dus blij met het besluit van de raad.’’

Diezelfde raad haalde ook, op initiatief van de partij Gemeentebelangen, een streep door het voorstel om leges voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart te vragen. Een eigen bijdrage voor de medische keuring, nodig voor het aanvragen van zo’n kaart, dat hoeft ook niet. De doelgroep heeft het al moeilijk genoeg en moet niet ook nog eens worden opgezadeld met leges en eigen bijdragen, zo stellen de raadsleden.

De begroting werd door de gemeenteraad goedgekeurd. Alleen Edith van der Horst (Partij voor de Dieren) stemde tegen. Zij vindt dat in de begroting veel te weinig aandacht is voor zaken als dierenwelzijn, groenonderhoud en bescherming van bomen.