SP in Den Haag: onderzoek of er tweede aanmeldcentrum kan komen

De SP in de Tweede Kamer wil dat wordt onderzocht of er een apart aanmeldcentrum kan komen voor asielzoekers uit veilig verklaarde landen.

Dat zegt het SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk.

Hij reageert zo op de oproep van burgemeester Jaap Velema van Westerwolde. Die zou graag zien dat er zo’n aanmeldcentrum komt, op een locatie waar de veiligelanders geen overlast kunnen veroorzaken.

Op die manier zou Ter Apel worden ontlast. In dat dorp staat nu het enige aanmeldcentrum waar de veiligelanders binnenkomen. Een deel van hen veroorzaakt overlast in het dorp.

Staatssecretaris

,,Die overlast moet verdwijnen en daarom is een tweede aanmeldcentrum een interessante optie’’, zegt Van Dijk. ,,Wij willen dat die verder onderzocht.’’ Hij legt die wens neer bij staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) van Asielzaken.

Van Dijk heeft meer vragen aan de staatssecretaris waar het om de veiligheid van Ter Apel gaat. Over het politiebureau in Ter Apel en de asielbus, onder meer. ,,Ik heb ze schriftelijk gesteld maar ze komen ook aan de orde tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van veiligheid en justitie.’’