Een beeldje van Cornelis Dopper en een boeket bloemen voor Joop Stam

STADSKANAAL - Joop Stam is vanavond tijdens het concert Ode aan Cornelis Dopper van het Noord-Nederlands Orkest in Theater Geert Teis in het zonnetje gezet door cultuurwethouder Goziena Brongers van de gemeente Stadskanaal.

De voormalige directeur van de muziekschool kreeg na de uitvoering van deel 2, burleske uit de Zuiderzee Symfonie een beeldje van Cornelis Dopper en een boeket bloemen overhandigd.

Nabij het theater Geert Teis staat een beeld van de dirigent en de componist die in 1870 in Stadskanaal is geboren en op 7 februari 1939 in Amsterdam is overleden.

De 150ste verjaardag van Cornelis Dopper wordt in de komende maanden intensief gevierd met verschillende activiteiten. Om te beginnen vanavond met het concert van het NNO in zijn geboorteplaats.

Joop Stam is uitgegroeid tot de Dopper kenner bij uitstek - hij heeft onder meer een biografie geschreven - en hij is al meer dan een kwart eeuw voorzitter van de Stichting Cornelis Dopper.

Als waardering voor zijn werkzaamheden is hij door de gemeente Stadskanaal gehuldigd.

Joop Stam nam het beeldje blij verrast in ontvangst en stak bovendien de loftrompet over de uitvoering door het NNO van het stuk van Dopper. "Het was fantastisch om Dopper zo door jullie te horen spelen."

Het was de derde keer dat werk van Cornelis Dopper in het repertoire van het NNO was opgenomen. Eerder was dat in 2002 en in 2009.

Paul Abrahams