Speelgoedactie voor minimagezinnen in Borger verwacht dit jaar veel meer aanmeldingen

De inzamelingsactie van speelgoed in Borger maakte vorig jaar vijftig kinderen uit minimagezinnen gelukkig. Dit jaar hopen de initiatiefnemers honderd tot honderdvijftig kinderen een mooie Sinterklaas te kunnen bezorgen.

De opzet van de actie is simpel: woensdag 27 november wordt van 12.30 tot 17.00 uur aan de Hoofdstraat 32 in Borger speelgoed ingezameld dat twee dagen later wordt verdeeld over kinderen tot 12 jaar uit gezinnen met een minimuminkomen. ,,Ouders kunnen zich voor die uitgifte aanmelden en krijgen dan een uitnodiging om vrijdag langs te komen”, zegt Ankie Huijing, een van de zes initiatiefnemers.

,,Inwoners, bedrijven en sponsoren doneren schoon, heel en compleet speelgoed, maar ook inpakpapier, juten zakken, pepernoten en ander snoepgoed. In ieder geval geen rommel, maar ook geen kleding en geen knuffels. Als we alles hebben binnengekregen gaan we alles eerlijk verdelen.”

‘We krijgen het dit jaar veel drukker’

Huijing noemt de steun vanuit de hele gemeente hartverwarmend. ,,Met deze actie laat Borger-Odoorn zien waar ze groot in is. Maar ook daarbuiten: zelfs een bedrijf uit Emmen sponsort ons.”

De actie begon in 2013 als ‘Sint voor ieder kind’ en leverde drie edities op. Twee jaar geleden kwam het vervolg: ‘Pakhuis 51’, opgezet door Huijing, Esther van der Linden en Marije Greven. Zij krijgen dit jaar hulp van Alma Dreesman, Karla de Vries en Sylvia van der Pol. ,,Vorig jaar konden we het goed met z’n drieën af, maar dit jaar krijgen we het drukker. We gaan nu ook werken met tijdsblokken en leeftijdscategorieën.”

‘Ouders twijfelen lang of zij zich opgeven’

Inmiddels zijn ongeveer honderd kinderen aangemeld. ,,We gaan richting de honderdvijftig”, zegt Huijing. ,,We willen minimagezinnen zo goed mogelijk bereiken. Natuurlijk zegt dat aantal niets over de hoeveelheid gezinnen met een minimum inkomen in Borger-Odoorn, maar het zegt wel iets over de stijging van het aantal gezinnen die over de drempel durven te stappen.”

De meeste aanmeldingen komen op het laatste moment en daar is een reden voor, stelt Huijing. ,,Ouders twijfelen best lang. Geven we ons op of zoeken we een andere oplossing om aan sinterklaascadeaus te komen? Opgeven was voor sommige ouders heel moeilijk. ‘Is het mij waard om gezien te worden als minimagezin?’ is een vraag die ze zichzelf stellen. We spelen daar wel op in. Ouders weten wat ze hun kinderen geven en pakken dat vervolgens zelf in. Zo gunnen wij ze ook de lol van het cadeaus inpakken.”

Uitgifte in goed vertrouwen

Om erachter te komen of een gezin daadwerkelijk leeft van een minimum inkomen is volgens Huijing best ingewikkeld. ,,Van enige screening van ouders die zich opgeven is geen sprake. We kunnen geen inkomenscheck doen. De uitgifte gebeurt op basis van goed vertrouwen. Vorig jaar hebben we niemand gezien die zich volgens ons ten onrechte meldde.”

,,En vergeet niet dat ook gezinnen die in een groot huis wonen ineens in aanmerking kunnen komen. Stel dat beide ouders ineens werkloos zijn. Of kijk naar werkende ouders die in de schuldsanering zitten. Kinderen mogen daar nooit de dupe van worden en zeker niet rond sinterklaastijd. De tijd van lootjes trekken en vieringen op school. Sommige kinderen worden op die bewuste dagen zelfs ziek gemeld, omdat ze niet kunnen meedoen vanwege geldgebrek thuis. Daarom is deze actie zo dankbaar om te doen.”