College kiest Dorpsbelangen Tange-Alteveer voor beheer evenemententerrein

Stichting Dorpsbelangen Tange-Alteveer mag de komende twee jaar het evenemententerrein aan de Veenhofsweg in Alteveer beheren. Dat heeft het college van Stadskanaal besloten. Zowel dorpsbelangen als ijsvereniging De Toekomst wilden het beheer graag in eigen hand krijgen.

Het terrein werd in 2011 met twee ton gemeentelijk en Europees geld aangelegd om een impuls te geven aan de leefbaarheid van Alteveer. Stichting Multifunctioneel Evenemententerrein Alteveer (SMEA) zou het gaan beheren, maar gaf het afgelopen winter terug aan de gemeente. Reden: er waren niet genoeg vrijwilligers die in het bestuur wilden.

Zowel de ijsvereniging als de dorpsbelangen wilden daarna het terrein in beheer nemen, uiteindelijk koos het college vorige week voor de laatste van de twee. ‘Jammer’, vat Johan Zuidema, voorzitter van de ijsclub, het besluit samen. „Vanaf de jaren 50 hebben wij daar een ijsbaan gehad. Er ligt een mooie asfaltbaan waar ook op kan worden geskeelerd.”

De baan drie centimeter onder water zetten is al voldoende voor schaatsplezier als het een beetje heeft gevroren, zegt Zuidema. In 2012 werd het NK Kortebaan bij het SMEA gehouden. De schaatsers vonden het ‘vanzelfsprekend’ dat zij SMEA mochten gaan beheren: de kantine en nutsvoorzieningen zijn immers van de ijsvereniging, zegt de club.

Die hoeft echter niet bang te zijn: de ijsvereniging mag volledig zijn gang blijven gaan, bezweert voorzitter van dorpsbelangen Wim Schell. „Wij willen het terrein zoveel mogelijk gebruiken. De samenwerking met de ijsvereniging gaan wij graag aan.” Het hoeft elkaar niet te bijten, meent hij. „Bij ons kan iedereen het terrein het hele jaar door gebruiken.” Er zijn al plannen voor een jaarmarkt, oldtimerdag en sportactiviteiten.

Als dorpsbelangen in de proeftijd van twee jaar laat zien dat het terrein goed wordt gebruikt, krijgt de stichting het eigendom over het veld.