Staatsbosbeheer houdt Dag van de trekpaarden

SELLINGEN - Op zaterdag 14 december houdt Staatsbosbeheer in samenwerking met de Menacademie voor de elfde keer de Dag van de Trekpaarden.

Van 11.00 tot 15.00 uur is van alles te doen op het groepskampeerterrein de Zonnegloren in Sellingen.

Het thema van de dag is 'de waarde van paarden in de bosbouw'. Sommige klussen kunnen beter uitgevoerd worden door 1 pk dan door 300 pk. Er zijn verschillende demonstraties zoals handmatig vellen en uitslepen met paarden, het veilig vellen van stormschade/hangers met paardentractie, uitrijden met een wagen met paardentractie, bodembewerking met een bosploeg en bestrijding van Amerikaanse vogelkers door middel van uittrekken met paarden. In de middag kunnen de menners tijdens de Noord-Nederlandse Kampioenschap hun kunsten vertonen.

Behalve trekpaarden zijn ook akkervarkens te bewonderen. In een afgerasterd terreintje vertonen deze varkens hun kunstjes op het gebied van bosbeheer. Akkervarkens eten onkruid met wortel en al op en doen wat een varken moet doen: wroeten in de bodem en creëren zodoende open plekken. Daarnaast kunnen ze worden ingezet bij het bestrijden van exoten zoals Japanse duizendknoop.

Onder begeleiding is er voor de kinderen ook vermaak zoals het hoefijzer gooien, touwtrekken met een paard en is er het vliegend tapijt. Er zijn verschillende kraampjes, waaronder een van Staatsbosbeheer en de Menacademie.

Er kan uitsluitend worden geparkeerd achter het gemeentehuis in Sellingen, naast het zwembad in Sellingen of op locatie Dennenweg 3 in Sellingen. Bezoekers worden vervolgens gratis met een pendelbus vervoerd.