Vervlogen tijden ... over de familie Kerkhof

TER APEL -Op bovenstaande foto uit 1931 uit de collectie van hun kleinzoon A.J. Buter, treffen we een grote familie aan.

Het zijn de heer en mevrouw Kerkhof samen met hun veertien kinderen: Johannes Bernardus (geboren 1913), Albertus Gerardus (1915), Rudolf (1916), Gerhardus (1918), Johannes Hermannus (1919), Petrus (1919), Fransiscus (1920), Heinrich (1922), Maria Gezina (1923), Geert (1925), Herman (1925), Albert Johannes (1926), Johan (1928) en Berendina (1930).

A.J. Kerkhof werd geboren op 4 december 1887 in Ter Apel. Hij begon te werken als koopman en bleek al gauw een gewiekst zakenman. Hij kon goed onderhandelen c.q. verkopen. Hij leerde Gezine Maria von Hebel kennen, geboren op 14 oktober 1886, ook in Ter Apel.

Toen ze besloten om te trouwen, kochten ze in 1912 een huis aan de Hoofdstraat en lieten dat tot winkelpand verbouwen door timmerman B. Pracht. Dat huis stond op de plek van de huidige Trend Shop. Ze werden op 26 april 1912 'in de echt verbonden'.

Aan de voorzijde van het niet al te grote huis was een galanteriewinkel en erachter en erboven was het woongedeelte. In de winkel werden hoofdzakelijk uurwerken (klokken in alle soorten en maten, horloges, wekkers) verkocht, maar ook naaimachines, ouderwetse grammofoon platen (33 toeren!) en andere huishoudelijke artikelen.

Albert en Gezine kregen tussen 1913 en 1930 maar liefst veertien kinderen, twaalf jongens – waaronder twee tweelingen – en twee meisjes. De kinderen, die veelal een slaapkamer deelden, groeiden muzikaal op; ze leerden bijna allemaal wel een muziekinstrument te bespelen.

Ook de vader van Gezine woonde tot zijn overlijden in 1941 bij zijn dochter en schoonzoon in. Dat betekende veel aanpassen. Zo moest men bijvoorbeeld het 'warm eten' in twee sessies opdelen.

Kwajongensstreken

Albert Kerkhof was een zorgzame vader. Hij was een begenadigd verteller, niet alleen voor zijn kinderen, maar ook in het café kon hij schitterende verhalen vertellen. Tevens stond hij tot op oudere leeftijd bekend om zijn kwajongensstreken. Een voorbeeld daarvan was het volgende, prachtige verhaal: Kerkhof verkocht eens een wekker aan een klant. Die had echter geen geld bij zich, maar ze spraken af, dat de ruil op zondag voor de R.K.-kerk zou plaatsvinden. Kerkhof het geld en de klant zijn wekker. De wekker werd mooi verpakt, zondags meegenomen en overhandigd aan de klant. Die betaalde en zette het pakje voor zich neer in de kerk. De kerkdienst begon, maar halverwege de dienst liep plotseling de wekker af……

Aan het eind van de jaren vijftig ruilden fotozaak Lunow en de galanteriewinkel van Kerkhof van plek en dat betekende dat Kerkhof enkele tientallen meters opschoof naar het oosten naar Hoofdstraat 38. De winkel, intussen Juwelier Kerkhof geheten, werd in de jaren vijftig overgenomen door zoon Heinrich Kerkhof.

Na een huwelijk van 57 jaar overleed Albertus Johannes Kerkhof op 24 juli 1969 op 81-jarige leeftijd. Zijn vrouw Gezine stierf ruim twee jaar later op 19 december 1971 op 85-jarige leeftijd, ook in Ter Apel. Hun zoon Hein Kerkhof overleed op 13 januari 1985 op 63-jarige leeftijd, waarna zijn vrouw besloot te stoppen met Juwelier Kerkhof in 1988.

Met dank aan de heren A.J. Buter, R. Kerkhof en mevr. A.H. Altena-Kerkhof.

Jacob Been