Basisschool van asielcentrum Ter Apel is voller dan ooit (zelfs in het speellokaal wordt les gegeven)

Op de basisschool Interschool in het asielcentrum in Ter Apel is het aantal leerlingen groter dan ooit. Het gevolg is dat ook les wordt gegeven in het speel- en vergaderlokaal.

,,Op die manier hebben we een elfde klas gecreëerd’’, zegt directeur Anita Klompsma. ,,Zo kunnen we alle kinderen een plekje geven. Het aantal leerlingen is momenteel 160, met uitschieters naar wel 180. Voller is het hier nooit geweest.’’

De Interschool staat op het terrein van ‘s lands grootste opvanglocatie voor vluchtelingen en heeft in principe ruimte voor maximaal 160 leerlingen: het heeft 10 klassen die ieder 16 kinderen kunnen herbergen.

Een aantal jaren geleden werd dat aantal van 160 zelden gehaald. Die situatie veranderde toen het COA, ook op aandringen van de gemeente Westerwolde, meer uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen in Ter Apel op ging vangen (het asielcentrum in het grensdorp biedt niet alleen aan pas gearriveerde vluchtelingen maar ook aan uitgeprocedeerde plaats).

Toen werden de lokalen in de school al voller. Maar nu in de afgelopen maanden de instroom aan asielzoekers is toegenomen, hebben Klompsma en de onderwijzers niet meer genoeg aan de 10 lokalen.

Passen en meten

,,De kinderen komen uit alle mogelijke landen’’, zegt de directeur. ,,Velen zijn pas gearriveerd en een fors aantal verhuist ook weer snel, bijvoorbeeld naar een ander azc. Maar we krijgen er steeds ook weer nieuwe leerlingen bij. Soms is daardoor de kleutergroep plots extra vol, soms een andere groep. We kijken wekelijks hoe we met passen en meten iedereen een plekje kunnen geven.’’

Het lesgeven lijdt onder dat alles niet, zo benadrukt Klompsma. ,,We hebben vier onderwijsassistenten die een aantal leerlingen even apart kunnen nemen als het echt te vol wordt. We hebben ook een strakke structuur en planning. Al jaren en dat werpt zijn vruchten af.’’

De explosieve groei van het aantal kinderen betekent ook dat er extra personeel nodig is. Dat heeft de gemeente Westerwolde geregeld. Zij beheert de school namelijk. ,,We hebben een vacature uitgeschreven en zo hebben we een nieuwe kracht geworven’’, zegt wethouder Wietze Potze (PvdA). Daardoor heeft de school momenteel 16 leerkrachten en de vier onderwijsassistenten. Onder hen zijn veel parttimers.