Inwoners Alteveer diep teleurgesteld: Gemeente steekt stokje voor muziekfeesten op evenemententerrein

Het is een klap in het gezicht dorpsbelangen Tange-Alteveer: de vier grote muziekfeesten die begin april in Alteveer gevierd zouden worden, verhuizen naar Onstwedde.

Het evenemententerrein in het dorp is volgens de gemeente niet geschikt voor de feesten. Pijnlijk, want dorpsbelangen mocht het terrein gebruiken voor het organiseren van allerlei evenementen, nu blijkt dat het bestemmingsplan alleen voor sportevenementen geldt.

Voorzitter van de dorpsbelangenclub Wim Schell drukt zich diplomatiek uit: ‘Wij zijn niet blij verrast. Teleurgesteld eigenlijk.’ De aanleg van het terrein kostte in 2011 twee ton en zou de leefbaarheid in het dorp moeten bevorderen. Stichting Evenemententerrein Alteveer had echter niet genoeg vrijwilligers, waardoor de laatste jaren weinig werd georganiseerd.

Na getouwtrek tussen de plaatselijke schaatsvereniging en het bestuur van dorpsbelangen werd het beheer van het terrein recentelijk voor twee jaar gegund aan laatstgenoemde. Die zou daar evenementen op moeten organiseren, gaat dat goed dan mogen ze het definitief overnemen.

Feestprogramma

Harrie Meiringh las het in Dagblad van het Noorden en zag een uitgelezen kans om vier dagen muziek naar Alteveer te brengen. Met muzikanten als Rene Karst, Burdy en De Wethouders zouden het een leuk feestje worden, met zo’n duizend tot tweeduizend bezoekers per avond, schatte Meiringh. Ongeveer twintig procent van de kaarten was verkocht aan inwoners van Alteveer.

„We hadden ons er ontzettend op verheugd om nieuw leven te blazen in het evenemententerrein.” De laatste dagen heeft hij ‘buikpijn’ gehad van het verplaatsen van het evenement. Inmiddels is het webadres ‘naaralteveer’ veranderd in ‘naaronstwedde’, wie al een kaartje heeft gekocht is op de hoogte gebracht.

‘Niet veilig’

Meiringh snapt de keuze wel. „De gemeente stond niet onwelwillend tegenover het evenement.” Het zou echter niet veilig zijn en bovendien zou het veld alleen voor sportevenementen bedoeld zijn. Veiligheid gaat boven alles, benadrukt hij: „Als de gemeente vindt dat het niet veilig is, heb je dat te accepteren.”

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat. Er staat een hek om het veld, met een opening die eigenlijk te nauw is voor de hulpdiensten. „We willen waar mogelijk zoveel mogelijk helpen, maar dit was een stap te ver.” Het bestemmingsplan voldoet bovendien niet aan grootschalige muziekevenementen. Het is een sportterrein. „De evenementen in het verleden waren gelinkt aan de sportclubs”, legt de woordvoerder uit.

Onbegrip

„Een donderslag bij heldere hemel”, omschrijft de voorzitter de gang van zaken. In strengere winters dan deze stonden talloze schaatsers op het terrein, stelt hij. Nooit was er iets aan de hand.

Dat gevoel leeft ook bij inwoners van Alteveer. Op de besloten Facebookpagina van het dorp reageren inwoners teleurgesteld: ‘Waarvoor is dat evenemententerrein dan? Om naar te kijken?’, ‘zo jammer iedereen verheugde zich erop’ en zelfs: ‘we zijn uitschot voor de gemeente Stadskanaal.’

Onstwedde is weliswaar befietsbaar vanaf Alteveer, inwoners vonden het juist leuk dat er ‘eindelijk’ een groot muziekfeest naar hun dorp kwam. Meieringh: „Wij gaan wel proberen om het volgend jaar wel in Alteveer te organiseren.”