Vluchtelingenkinderen in polonaise voor carnaval in Ter Apel

Het carnavalsfeest in Ter Apel wordt dit jaar voor het eerst ook op de Interschool, de basisschool voor asielkinderen, gevierd. Dinsdag kregen de 160 jongens en meisjes al een voorproefje.

Vier leden van de riddergarde van de Kloosterwiekers, de carnavalsclub in Ter Apel, bezochten toen de school, om de leerlingen voor te bereiden op komende vrijdag.

Dan bezoeken de Kloosterwiekers traditiegetrouw de basisscholen in Ter Apel, om daar de polonaise te lopen en op allerlei andere manieren het carnaval te vieren.

,,Op onze school deden ze dat toen nu toe niet’’, vertelt directeur Anita Klompsma van de Interschool. ,,Maar onlangs hebben we besloten dit jaar De Kloosterwiekers ook uit te nodigen. De club bestaat 55 jaar en jubileert, dat is een reden. Maar we willen de kinderen ook kennis laten maken met deze mooie traditie in Ter Apel.’’

Onbekend fenomeen

In de afgelopen weken vertelden de onderwijzers de kinderen al over het carnaval in het algemeen en in Ter Apel. De jongens en meisjes wisten niet wat ze hoorden. ,,Het is voor hen een volstrekt onbekend fenomeen;;, aldus Klompsma.

Woensdag wisten de kinderen niet wat ze zagen. De vier leden van de Riddergarde liepen toen in hun wonderlijke uitdossing door de school: de freules Lienke Buining en Jopie Gerdes en de ridders Hessel Westerbeek en Foppe Wesseling. ,,We bereiden de kinderen voor zodat ze vrijdag niet worden verrast als vrijdag plots 35 Kloosterwiekers hier komen’’, zei Buining. ,,Het is enorm leuk om dit mee te maken, de kinderen reageren heel positief, iedereen wil de steek op zijn hoofd.’’

Vrijdag krijgen de asielkinderen dus nog veel meer steken te zien. ,,We hebben voor die dag een lied ingestudeerd en de kinderen dragen dan ook een feestkostuum dat we met hen hebben gemaakt’’, vertelt directeur Klompsma.