Dit zijn de drie genomineerden voor de Drentse Talentprijs Cultuur

Celliste Mare Keja, singer-songwriter Hannah Mae en schrijver en columnist Richard Zuiderveld zijn dit jaar in de race voor de Drentse Talentprijs Cultuur.

Celliste Mare Keja.

De prijs wordt 20 april uitgereikt, maar de locatie is nog niet bekend, zegt Aranka Oosting van Kunst & Cultuur. ,,Die wordt bepaald door locatie waar de winnaars van de Drentse Anjerprijs en de Culturele Prijs van Drenthe vandaan komen.”

Mare Keja uit Anderen won vorig jaar op haar cello de landelijke finale van het Prinses Christina Concours in de leeftijdscategorie 12 t/m 14 jaar. Zij werd vijf jaar geleden toegelaten tot de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium. Haar doel is om professioneel celliste te worden.

Hannah Mae uit Weerdinge viel in 2019 zowel solo als met band op. Ze schreef met Daniël Lohues en Ilse DeLange verschillende liedjes en nadat haar single Back to you was te horen in een reclamespot werd het Topsong bij NPO Radio2. Afgelopen januari won zij de Emmer Cultuurprijs en werd zij tijdens Popgala Noord uitgeroepen tot ‘Beste talent Noord-Nederland’.

Richard Zuiderveld.

Schrijver en docent Richard Zuiderveld uit Emmen brengt in zijn verhalen geschiedenis tot leven. In de boekenserie Vet Oud, die hij samen met Aant-Jelle Soepboer schrijft, weet hij jongeren met spannende verhalen te interesseren voor de Nederlandse geschiedenis. In 2019 schreef hij ook het verhaal van de theaterproductie Zoo Mooi! over Aleid Rensen en de oude dierentuin van Emmen. Ook schrijft al jaren op regelmatige basis een column in de Emmer Courant: Heden en Verleden.

De winnaar ontvangt een bedrag van 1500 euro en een sculptuur van Els Mondt. De andere twee genomineerden nemen 500 euro mee naar huis. Vanwege de tiende uitreiking verbindt Kunst & Cultuur voor het eerst geldbedragen aan de prijs.

Wie zitten er in de jury?

De genomineerden van 2020 zijn geselecteerd door Annelies Bakelaar (Biblionet Drenthe), Marjan Koekoek (Dagblad van het Noorden en RTV Drenthe), Marieke Meijerink (CBK Emmen), Remco van Zandvoort (Garage TDI) en Jan Stam (adviseur popmuziek K&C).

De genomineerden worden in maart voorgelegd aan een landelijke jury die de winnaar van de Talentprijs aanwijst.

Wie wonnen de prijs zoal in de afgelopen jaren?

Vorig jaar won kunstenaar Anne-Will Lufting en in 2018 musicalster Willemien Dijkstra, omdat zij speelde in de voorstelling Was getekend Annie MG Schmidt. Illustratrice Marloes de Vries kreeg de prijs in 2015 voor haar tekeningen en actrice Rosa da Silva in 2014 voor haar vertolking van Anne Frank in de musical Anne. Zangduo Tangarine won in 2011.