Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen steunt campagne die brug wil slaan tussen rokers en niet-rokers

Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen (SOOOG) ondersteunt de campagne ‘Aarzelniet.nl’, die de groeiende kloof tussen niet-rokers en rokers wil verminderen.

,,Deze campagne kan respect en begrip kweken tussen beide kampen, waardoor we in gesprek kunnen over dat wat we allemaal willen: voorkomen dat jonge kinderen gaan roken”, zegt bestuursvoorzitter Jaap Hansen van SOOOG , het bevoegd gezag van 24 scholen in de gemeenten Oldambt, Pekela en Westerwolde.

Rokers en niet-rokers aan het woord

Aarzelniet.nl is een door GGD Groningen geïnitieerde campagne van het regionale netwerk Rookvrij Opgroeien in Groningen. In de campagne komen zowel rokers als niet-rokers aan het woord. Idee hierachter is dat beide groepen meer begrip voor elkaar krijgen, waardoor een gesprek kan ontstaan.

Hiermee wordt een andere aanpak gekozen dan in traditionele anti-rook campagnes waar alleen de negatieve gevolgen van roken worden belicht of waarin wordt gestimuleerd te stoppen met roken.

Koof tussen rokers en niet-rokers

SOOOG is verantwoordelijk voor openbaar onderwijs aan ongeveer 2900 kinderen in Oost-Groningen. Zij juicht het toe dat het aantal rokers steeds verder daalt. Maar ze signaleert ook dat een kloof driegt te ontstaan tussen rokers en niet-rokers, waarbij rokers zich steeds vaker een ‘paria’ voelen.

,,Rokers zien anti-rookmaatregelen vaak als betutteling en ongewenste bemoeizucht. Aan de andere kant hebben niet-rokers last van rookgedrag, zeker in de buurt van hun kinderen”, zegt Hansen.

,,Zowel rokers als niet-rokers, zo blijkt uit een peiling, vinden het lastig hierover met de ander in gesprek te gaan. Terwijl dat juist dé oplossing is om onze kinderen samen te beschermen tegen roken”.