'Ik heb de gemeente Stadskanaal in mijn hart gesloten'

STADSKANAAL Froukje de Jonge wordt vanavond beëdigd als wethouder van haar woonplaats Almere.

Vanmiddag werd de waarnemend burgemeester van de gemeente Stadskanaal tijdens een afscheidsreceptie in theater Geert Teis overladen met cadeau's en complimenten.

Warme persoonlijkheid

"Je hebt in de afgelopen anderhalf jaar een hoop energie meegebracht", vertelt wethouder Johan Hamster (ChristenUnie). "Je warme persoonlijkheid, je inzet voor de komst van de trein, de zorg in de regio en de heropening van het asielzoekerscentrum, dat blijft bij ons hangen. Je bent niet alleen moeder van vijf kinderen, maar ook van 32.000 inwoners van de gemeente Stadskanaal."

Eén en al enthousiasme

"Met een rugzak aan ervaring heeft ze niet alleen maar op de winkel gepast", vult wethouder Lian Veenstra (SP) aan. "Voortdurend was die drive aanwezig om stappen te zetten, gericht op de toekomst van Stadskanaal. Achttien maanden lang één en al enthousiasme. Een mens onder de mensen, altijd goed luisteren. Soms ook te gedreven. Een schaatser die vol in het startschot valt, zonder achterom te kijken of de andere deelnemers al in het vak staan. Maar een beter voorbeeld heb ik me niet kunnen wensen."

Den Haag

Ook lovende woorden van Egbert Hofstra (PvdA) van de gemeenteraad voor de vertrekkende waarnemend burgemeester. "Ze heeft een klein postuur, een zachte stem, maar een sterke wil. Ze heeft rust en openheid gebracht in het gemeentehuis. Het zou me niet verbazen als we haar ooit nog terugzien in Den Haag."

Extreem eervol ambt

"Burgemeester zijn is een extreem eervol ambt. De gemeente Stadskanaal, deze regio, heb ik in mijn hart gesloten", benadrukt Froukje de Jonge. "Al die aardige mensen, die fantastische ondernemers en een prachtige natuur."

Paul Abrahams