Bus 73 tussen AZC Ter Apel en Emmen rijdt voortaan zonder beveiligers

Op lijn 73 tussen het asielzoekerscentrum in Ter Apel en Emmen rijden vanaf heden geen beveiligers meer mee. ,,Maar we houden het goed in de gaten'', zegt Qbuzz.

De reguliere buslijn 73 tussen Ter Apel en Emmen ondervond veel overlast van een groep kansloze asielzoekers - de zogenoemde Veilligelanders - Daarom werd bij wijze van proef een speciale pendelbus voor bewoners van het azc  ingezet. Bij de haltes van de gewone lijn 73 werden beveiligers neergezet en er reden beveiligers mee.

Wel beveiliging bij de haltes

De speciale pendelbus begon in mei vorig jaar te rijden. De rust op de gewone lijn 73 - met beveiligers - keerde terug. Toch dreigde de proef te worden beeindigd. Na protesten - onder meer vanuit de gemeenteraad van Westerwolde - waar Ter Apel onder valt, werd onlangs besloten dat de pendelbus blijft rijden.

Dat er sinds vandaag geen beveiligers meer op de reguliere lijn 73 meerijden, was niet bekend. ,Er blijven wel nog beveiligers bij de haltes'', zegt de woordvoerster van Qbuzz. ,,En als er iets voorvalt, gaan we terug naar de oude situatie.''

'Veiligelanders'

De overlast in de bus werd vooral veroorzaakt door asielzoekers die uit een land komen waar het op dit moment veilig is. Ze worden gemakshalve de 'Veiligelanders' genoemd. Ze hebben in Ter Apel een asielaanvraag ingediend en zijn bij voorbaat kansloos waar het gaat om een verblijfsvergunning. Wettelijk hebben ze echter wel recht op een procedure en op opvang gedurende de procedure.