Ontdek maankraters, gasnevels en Venus bij Sterrenwacht Bellingwolde tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen

Tijdens de vierenveertigste Landelijke Sterrenkijkdagen is de Sterrenwacht aan de Sportweg 48 in Bellingwolde geopend op vrijdag 28 februari, mits de hemel helder is.

Tijdens de Sterrenkijkdagen, dit jaar voor de vierenveertigste keer georganiseerd door Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde onder het motto: ‘de sterrenhemel is er voor iedereen’, kan iedereen die dat wil de sterrenhemel bewonderen door een telescoop, op tientallen locaties in Nederland.

Tido van der Laan opent zijn sterrenwacht in Bellingwolde op vrijdag 28 februari van 18.30 tot 21.30 uur, bij heldere hemel. Als de hemel inderdaad helder is, zal er veel te zien zijn, belooft Van der Laan. ,,De maan staat bijvoorbeeld als een sikkel aan de avondhemel. De maankraters en de uitgestrekte, bijna gladde maanzeeën zijn goed zichtbaar dankzij de schaduwwerking.”

‘Kosmische kraamkamer’

Het wintersterrenbeeld Orion met zijn karakteristieke zandlopervorm is mooi te zien aan de zuidelijke hemel, zegt Van der Laan. ,,In de onderste helft van het sterrenbeeld bevindt zich de Orionnevel. Het is een kosmische kraamkamer waar nieuwe sterren en planeten worden gevormd. Deze nevel leert ons ook meer over hoe ons eigen zonnestelsel is ontstaan.”

Meer informatie is op te vragen via info@sterrenwacht-bellingwolde.nl en te vinden op sterrenkijkdagen.nl.