Huisarts schrijft roman over euthanasie en voltooid leven

ONSTWEDDE MS Voltooid: een laatste cruise? Dat is de titel van het boek, dat door Kees van Kaam is geschreven. Hij is gepensioneerd huisarts in Onstwedde.

De roman over euthanasie, voltooid leven en toekomstplannen is uitgegeven door uitgeverij Boekscout. Het boek kost 22,99 euro en is te koop bij onder meer The Read Shop in Stadskanaal.

Het MS Voltooid is een cruiseschip, dat speciaal is aangekocht voor het uitvoeren van euthanasie bij mensen die ‘klaar zijn met leven’.

De lezer maakt haar eerste cruise mee, gezien door de ogen van een huisarts, een rechter, een predikant en een schrijfster, die allen voor de vrijwillige dood hebben gekozen. Tijdens de discussies worden alle aspecten van euthanasie besproken, met de humor en de emoties die daarbij horen.

Jan Verstelten, gepensioneerd huisarts, is na het overlijden van zijn vrouw het leven zat. Tijdens de reis leert hij zijn tafelgenoten kennen en overkomt hem het onverwachte: hij hervindt de liefde voor het leven. Door zijn toedoen gaan meer gasten met ‘Voltooid leven’ twijfelen, waardoor het ‘Voltooid Leven Organisatie Team’ (VLOT) steeds meer in de problemen komt.

Over de auteur

A.C.G. (Kees) van Kaam werd op 17 maart 1958 geboren in Rotterdam. Hij studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1976-1982). Na een jaar Chirurgie startte hij de Huisartsopleiding. In 1985 begon hij, samen met zijn vrouw, een huisartsenpraktijk in Den Haag, waar ze veertien jaar werkten.

Na een ‘sabbatical year’ in 1999 nam het artsenechtpaar een praktijk over in Appingedam. Hier maakten ze kennis met het werk op het verstedelijkt platteland. Kees werd voorzitter van de coöperatie SHORE (Samenwerkende Huisartsen Regio Eemsmond). In 2009, hetzelfde jaar waarin bij hem tongcarcinoom werd gediagnosticeerd, verhuisden ze naar een Eerstelijns Gezondheidscentrum.

Ten gevolge van pijn en moeheid moest hij uiteindelijk in 2013 stoppen met de praktijk. Na een aantal moeilijke jaren en behandelingen genieten zijn vrouw en hij van het Groningse platteland. Reizen is hun grootste hobby.