Straf voor jeugd die drinkt met carnaval in Ter Apel

Wie jonger is dan 18 en zaterdag tijdens het carnavalsfeest in Ter Apel in het openbaar alcohol nuttigt, loopt de kans bestraft te worden.

De gemeente Westerwolde zet namelijk enkele toezichthouders Drank- en Horecawet in. ,,Dat zijn ambtenaren die tijdens het carnaval in Ter Apel aanwezig zijn en het alcoholgebruik in de gaten houden’’, zegt gemeentelijk woordvoerder Kasper Schomaker.

Als de toezichthouders jongeren betrappen, geven ze die een boete of een Halt-straf. Dat laatste houdt vaak in dat de jongere een taakstraf krijgt opgelegd.

Drinken en roken ontmoedigen

,,De toezichthouders hebben de bevoegdheid op die manier op te treden’’, zegt Schomaker. ,,Vorig jaar zijn we voor het eerst op deze strengere manier te werk gegaan. In de jaren daarvoor kregen jongeren die in het openbaar alcohol dronken, een waarschuwing. We volgen met onze aanpak landelijke regels die er op zijn gericht drinken en roken onder jongeren te ontmoedigen.’’

Optocht met 50 praalwagens en 40 loopgroepen

Het carnavalsfeest in Ter Apel, georganiseerd door De Kloosterwiekers, begint zatermiddag met een grote optocht. Daaraan doen 50 praalwagens en 40 loopgroepen mee. Daarna wordt in drie tenten in het Mansholtpark feest gevierd.

,,Daar hanteren wij ook strikte alcoholregels’’, zegt woordvoerder Robert Dreier van De Kloosterwiekers. ,,Bezoekers moeten zich identificeren en wie jonger is dan 18, krijgt een polsbandje met een bepaalde kleur. De mensen in de bediening weten dan dat ze heen alcohol mogen geven.