NS gaat treinreizen voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar fors goedkoper maken

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaat treinreizen voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar een stuk goedkoper maken, dat meldt de vervoersdienst donderdag op haar website. Met een nieuwe Jongerendagkaart kunnen jongeren voor 7,50 euro een dag lang onbeperkt reizen. Alleen wel buiten spitstijden.

Uit onderzoek dat NS uitvoerde blijkt dat deze leeftijdsgroep voornamelijk een dagje naar steden reist. Op de tweede plek staan vrienden- of familiebezoek. Dat alles gebeurt veelal in de weekenden.

Met een vast tarief voor deze dagtochten voor jongeren, wil het spoorbedrijf de trein beter betaalbaar maken voor een nieuwe generatie. De tarieven gaan komende zomer in.

Ook voor ouders met kinderen in deze leeftijdsgroep kan is dit jongerentarief interessant, denkt de NS. ‘Jongeren die naar familie, een concert of sportwedstrijd gaan, worden dan vaak met de auto gebracht. Zonde natuurlijk’, stelt het bedrijf in een persbericht. ‘Jongeren kunnen straks betaalbaar en zelfstandig op pad. De ouders hoeven daarvoor hun auto niet meer te pakken. Dat maakt het nog duurzaam ook.’

Je mobieltje opent de poortjes

NS komt met twee nieuwe ticketmogelijkheden. De Jongerendagkaart voor 7,50 euro waarmee je - buiten spitstijden - kunt onbeperkt een dag lang kunt reizen. Makkelijk te bestellen via de NS-app, waardoor je zelfs geen chipkaart meer nodig bent. De poortjes op de stations kun je openen met je mobiele telefoon.

Daarnaast komt er een Jongeren Weekend-abonnement: voor 15 euro het hele weekend onbeperkt reizen. Volgens de vervoerder worden reizen voor jongeren door deze opties 50 tot 60 procent goedkoper.

Als voorbeeld noemt de NS een jongere uit Beilen. ‘Als hij of zij een dagje naar de stad Groningen gaat, is met de trein – afhankelijk van een kortingskaart – nu nog tussen de € 10,68 en de € 17,80 kwijt voor een dagretour. Met de nieuwe Jongerendagkaart betaal hij €7,50 en is hij 30% tot 58% goedkoper uit.’