Pauline Broekema houdt Kloosterkerk lezing; Het uiterste der zee

TER APEL Op dinsdag 31 maart wordt de jaarlijkse Kloosterkerk lezing gehouden. Pauline Broekema, bekend door haar jarenlange werk bij de NOS, vertelt over haar boek ‘Het uiterste der zee’.

In dit boek komt de joodse geschiedenis van Noord-Nederland heel dichtbij. Ook die van Ter Apel en omgeving.

‘Het uiterste der zee’ vertelt de geschiedenis van de familie Nieweg uit Appingedam. Na de deportatie van Meijer Nieweg worden Mies Wolf-Nieweg en haar dochtertje Sara door het Groninger verzet aan een onderduikadres geholpen. Om veiligheidsredenen worden moeder en dochter gescheiden van elkaar ondergebracht in Friesland.

Na de oorlog pakt Mies met Sara het leven weer op. Meijer is, zo blijkt dan, net als veel meer joodse mannen uit de provincie Groningen, met de eerste trein van Westerbork naar Auschwitz gevoerd. Als duidelijk is dat Meijer niet terug zal komen gaat Mies met haar dochtertje in Heerenveen wonen.

Pauline vertelt: "Het is een verhaal over vervolging, onderduik, bevrijding en verwerking. Een geschiedenis zoals die zich overal zou kunnen afspelen. Wat ik wil benadrukken is dat ik in het boek niet alleen het accent leg op de donkere kant van de bezetting. Het is ook het verhaal van inspirerende mensen, van helden, van stille helden. Mensen die hielpen, met gevaar voor eigen leven. Gewoon, omdat ze vonden dat ze dit moesten doen. Bij het schrijven moest ik wel eens denken aan bijvoorbeeld het ‘Andere Achterhuis’, dat boerderijtje in Stadskanaal waar de familie Drenth dertien joodse mensen de oorlog door hielp. In mijn boek komen meerdere van die grootse mensen voor."

"Ik kijk uit naar de lezing in Ter Apel. Ik kom er heel graag. Vroeger ook, als Stadjer, om even naar het klooster te gaan en te wandelen en na afloop wat te drinken in Het Boschhuis.

Het was heel wonderlijk dat mijn vorige boek dezelfde titel had. ‘Het Boschhuis’ (2014) is een familiekroniek en daarin beschrijf ik wat zich afspeelde in het huis in Bilthoven, waar mijn grootouders woonden. Dat had dezelfde naam als het hotel. In Ter Apel voelt het een beetje thuis. Ik kan daar in mijn lezing bovendien dieper ingaan op de lokale, Groningse aspecten van mijn boek. En dat is een fijn vooruitzicht."

De lezing begint om 20.00 uur. Een toegangskaartje kost 7 euro, dat is inclusief een kopje koffie of thee.